Відбір проб ґрунту для хімічного аналізу: основні правила та методи

19 квітня 2024, 14:09 792

Кожен аграрій в Україні знає, наскільки важливою є якість ґрунту. Цей фактор впливає одразу на кілька показників. Серед них — сила росту, особливості проростання, характеристики плодів, а також загальні обсяги врожаю.

Саме тому потрібно контролювати стан і за необхідності вносити добрива та інші препарати. Але як дізнатися, чи варто це робити? Для цього потрібен аналіз ґрунту, виконаний у лабораторних умовах з використанням спеціальних інструментів і реактивів. Про це повідомляють у компанії «МікроБіо Лаба».

Коли проводити відбір проб ґрунту?

Послуга може знадобитися в різні періоди. Наприклад, відбір ґрунтових зразків для подальших досліджень можна проводити за виникнення конкретної проблеми. У цьому разі помітні певні ознаки того, що на ділянці змінився стан родючих шарів.

Про це свідчить недостатній ріст, повільне проростання та інші негативні явища. Крім того, проводитиметься плановий відбір проб ґрунтів для лабораторних досліджень. Тож аграріям необхідно перевірити ділянку після збору врожаю або перед посадкою.

Методи відбору проб ґрунту

Існує кілька способів виконання процедури. Але всі вони спрямовані на те, щоб визначити середнє значення за станом усієї ділянки. Найбільш поширеним варіантом є «Конверт». Ця методика відбору ґрунтових зразків передбачає забір матеріалу по 4 крайніх точках і 1 по центру території.

Таким чином збирається матеріал з усіх боків по периметру. Для виконання процедури використовується спеціальний інструмент, який легко проникає в шари. Якщо на ділянці проводиться посадка культур, тоді заглиблення роблять на глибину орного шару.

Необхідні інструменти

Яка б методика відбору проб ґрунту не використовувалася, потрібно підготувати приладдя, що дають змогу добути необхідну кількість матеріалу. Зазвичай для цієї мети потрібен спеціальний щуп або бур. Перший варіант підходить для забору на пилуватих і сухих ділянках.

Ґрунтовий бур уже застосовують на щільних ґрунтах, наприклад, кам'янистих або трохи замерзлих. Для взяття глибинних зразків використовуються також механічні та гідравлічні пробовідбірники. Але якщо всього зазначеного немає в наявності, тоді підійде лопата, шпатель або інший інвентар.  

Правила відбору проб ґрунту для хімічного аналізу

Почати потрібно з точок, вони розміщуються по діагоналі, в результаті чого формується «Конверт».

По крайніх точках проводяться забори матеріалів. Ось кілька важливих правил, яких потрібно дотримуватися під час процедури:

  • За допомогою лопатки видаліть рослини, які ростуть у місці відбору.
  • Зняття матеріалу виконується з пластини інвентарю по зрізу від низу до верху.
  • З декількох точкових зразків змішується одна об'єднана проба.
  • Ґрунт поміщається в мішечок із ярликом.

На етикетці вказується вся необхідна для експертів інформація про ділянку. Щоб результат був об'єктивним, потрібно уникати забору зразків поблизу складів із добривами та дорожнього полотна.

Підготовка зразків проб ґрунту до аналізу

Взяття проб ґрунту — це тільки перший крок. Коли матеріал зібрано відповідно до рекомендацій співробітників лабораторії, потрібно забезпечити правильну підготовку. Вона передбачає скорочення до потрібного обсягу, подрібнення і перемішування. 

У процесі також необхідно розсипати матеріал на аркуші паперу і прибрати сторонні частинки. До них належать коріння рослин, каміння та інші сторонні компоненти.

Як направити зразки ґрунту в лабораторію?

Зробити це дуже просто. Коли виконано відбір проб ґрунту для лабораторного дослідження, їх необхідно помістити в тканинні мішечки. Обов'язково зважайте на рекомендації співробітників лабораторії, щоб отримати точний результат. Відправлення матеріалу можливе поштою або безпосередньо надання експертам в офісі лабораторії.