В України є потенціал переробляти агропродукцію, яка завоює світові ринки

17 листопада 2022, 14:18 2547

Агробізнес зіткнувся з проблемами блокування продукції на території України через зупинку морського експорту. Це стимулювало пошук нових логістичних шляхів через західні кордони та Дунай.

Про це розповів співзасновник та генеральний директор компанії «Астарта» Віктор Іванчик у коментарі «KPMG в Україні».

Він зазначив, що українські напрацювання в екстремальних умовах можуть бути застосовані в подальшому у багатьох країнах світу.

«У короткостроковій перспективі ми знайшли рішення для часткового експорту. Але у довгостроковій перспективі ми маємо переробляти цю продукцію в Україні — створювати тут робочі місця, сучасні інноваційні виробництва для глибокої переробки і виробництва кінцевих продуктів харчування, які ми можемо постачати на зовнішні ринки. Для цього мають об’єднати зусилля бізнес, держава, громадські та галузеві організації. Кожен на своєму рівні має рухати цей процес уперед: від невеликих виробництв й індивідуальних підприємців до великих агрохолдингів», — вважає Віктор Іванчик.

Він зауважив, що компанія з перших днів війни створила невеликі консервні виробництва: співробітники з власної ініціативи почали виробляти консервовану продукцію для забезпечення військових і тимчасово переміщених осіб. Зараз, спільно з міжнародними партнерами, цей напрям системно розвивається і масштабується, застосовуються сучасні підходи та технології.

«Але я впевнений, що окрім створення продукції для надзвичайних ситуацій, ми маємо потенціал виробляти якісну українську молочну, м'ясну та борошномельну продукцію, яка має всі шанси вийти на закордонні ринки.

Сьогодні до України прикута увага всього світу. Україна та її народ борються за світові цінності, за моральні та гуманітарні принципи, за право на існування. І, безумовно, український бізнес має показувати приклад, як із максимальною віддачею виробляти продукцію для забезпечення продуктової безпеки, сталого ставлення до ресурсів», — підкреслив Віктор Іванчик.