В Україну приїхав єврокомісар з питань безпеки харчових продуктів

25 листопада 2016, 12:49 3366

В Україні 24-25 листопада з офіційним візитом перебуває член Європейської комісії з питань охорони здоров’я та безпечності харчових продуктів Витяніс Андрюкайтіс.

Про це повідомила Державна служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Під час візиту єврокомісар зустрінеться з міністром аграрної політики та продовольства України Тарасом Кутовим та головою Держпродспоживслужби Володимиром Лапою. Зокрема, підніматимуться питання проведення реформ у рамках впровадження Угоди про асоціацію України з ЄС, стану реалізації Всебічної стратегії формування аграрної сфери в Україні, взаємної співпраці в галузі ветеринарії та фітосанітарії, обговорюватиметься поточна епізоотична ситуація, в тому числі щодо африканської чуми свиней.

Очікується, що Витяніс Андрюкайтіс також ознайомиться з роботою Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи, який є офіційно визнаною ЄС референт-лабораторією.

Як відмітив Володимир Лапа, станом на сьогоднішній день право експорту на ринки Європейського Союзу мають 277 вітчизняних підприємств. 

«Із них 97 — підприємства, які виробляють харчову продукцію, 180 — це підприємства, які виробляють продукти нетваринного походження. Із зазначених 97 підприємств-виробників харчових продуктів 7 — виробники м’яса птиці та продуктів із нього, 19 — риби і рибопродуктів, 2 — яєць та яйцепродуктів, 49 — меду бджолиного, 5 — жаб’ячих лапок та равликів, колагену — 1, кишкової сировини — 1. При цьому у поточному році в результаті довготривалих спільних зусиль держави та бізнесу 13 українських підприємств були схвалені на експорт до ЄС молока та молочних продуктів», — уточнив він.