Укрзалізниця зменшить дисбаланс на ринку послуг перевезення зерна

29 вересня 2022, 13:55 2397

«Укрзалізниця» взяла до уваги пропозиції УКАБ та інших аграрних асоціацій щодо виставлення на аукціон послуг з використання вагонів-зерновозів з довшим горизонтом планування, зокрема з навантаженням у листопаді-грудні 2022 року.

Про це заявив заступник директора Департаменту комерційної роботи «Укрзалізниці» Валерій Ткачов на щотижневій нараді з учасниками перевезення зернових вантажів, повідомляє УКАБ. 

Також було враховано пропозицію зі зниження спекулятивної складової на аукціонах шляхом скорочення терміну проставлення заявки за виграними лотам (вказання звідки та куди має їхати вантаж).

Аналогічні пропозиції були підтримані та направлені також аграрними асоціаціями, що входять до Всеукраїнського аграрного форуму, — ГС « Аграрний союз України», ГС «Всеукраїнська Аграрна Рада», асоціації «Союз птахівників України», ВГО «Українська аграрна конфедерація».

Відзначається, що вже наступного тижня очікується проведення аукціонів на вагони з навантаженням у листопаді 2022 року, а через тиждень — з навантаженням в грудні 2022 року. Розторговуватимуть лоти по 5 маршрутів на день, тобто 250 вагонів на кожен день навантаження. Водночас за цими лотами проставляти електронну заявку (звідки-куди їде вантаж) можна буде лише протягом 5 днів після завершення аукціону. 

Таким чином має зменшитися спекулятивна складова аукціонів, адже буде неможливо за такими лотами викуповувати дефіцитний ресурс — використання вагонів «Укрзалізниці» — без реальних планів перевезення з метою подальшого спекулятивного перепродажу іншим учасникам ринку.

Наразі «Укрзалізниця» на кожен день навантаження в жовтні розторговує загалом використання 450 вагонів/добу. Тобто передбачається щонайменше 200 вагонів на добу, які будуть і надалі розторговуватися з місячним горизонтом і з гнучким підходом проставлення електронної заявки.

«Такі зміни мають дещо охолодити ставки на використання вагонів-зерновозів, зменшити вартість логістичних витрат та стимулювати зменшення розриву між світовими цінами та цінами, які отримують українські аграрії за вирощену продукцію», — впевнені в УКАБ.