Український органічний сектор найбільше готовий до євроінтеграції

23 вересня 2024, 13:25 675

Органічне землеробство має найменше конфронтацій з європейським законодавством. 70% євроінтеграційних змін України стосуються саме агросектору. Водночас органічні виробники найбільше готові до цього.

Про це заявив міністр аграрної політики та продовольства України Віталій Коваль під час конференції «Органічний день в Україні», який відзначають 23 вересня.

propData.content.image
Віталій Коваль, міністр аграрної політики та продовольства України

Ми є п'ятим постачальником органічної продукції до ЄС, але мета — стати постачальником №1. Площі під органікою — це 471 тис. га. Після євроінтеграції наступний етап — розвиток глибокої переробки, щоб не лише зерно експортувалося, а й крупи, макарони і інші продукти з доданою вартістю.

Так, за його словами, середня ціна експортної продукції з України становить $309/т, при цьому дані показники в Польщі та Румунії більші в 4-5 разів. 

Віталій Коваль додав, що Мінагрополітики має сміливу ідею щодо внутрішнього ринку, який знесилений і просідає. 

propData.content.image
Віталій Коваль, міністр аграрної політики та продовольства України

7,5 млн українців за кордоном, і це переважно сім'ї з дітьми. Це є наш з вами ринок. Ми маємо звернутися до них: хочеш підтримати країну, купуй українське! Імплементація європейських норм має призвести до «українське — дорівнює якісне». Споживайте та пропагуйте українське там, де ви є.

Бізнес звернувся до міністра АПК з проханням врегулювати ситуацію на кордоні. За словами органічних виробників, єдина проблема експорту — це перетин польського кордону. 

Віталій Коваль радив виробникам звертати увагу не лише на європейські ринки: «Не Європою єдиною. В Азії є платоспроможне населення. Так, це довга логістика, але хто зайде туди один раз, залишиться надовго»


Світлана Цибульська, AgroPortal.ua