Український бізнес назвав 5 ключових проблем із бронюванням

28 червня 2024, 08:42 973

Європейська Бізнес Асоціація визначила п'ять основних проблем із бронюванням військовозобов'язаних і попросила Верховну Раду й Кабінет Міністрів терміново їх вирішити.

Про це говориться у повідомленні ЄБА

«Протягом останніх місяців і парламентом, і урядом України неодноразово вносилися зміни до підзаконних актів, які регулюють питання ведення військового обліку та бронювання військовозобов’язаних на критичних підприємствах. Незважаючи на певний оптимізм, який має відбутися із практичним впровадженням прийнятих змін, більшість з них не проходили громадського обговорення, і бізнес спільнота не мала можливості прокоментувати їх та надати свої найбільш критичні пропозиції», — пояснили в асоціації. 

ЄБА закликає терміново вирішити 5 таких ключових проблем:

1. Підтримати та сприяти якнайшвидшому прийняттю законопроєкту щодо продовження терміну оновлення даних до 150 днів. Оскільки через перебої в роботі електронних систем до 16 липня усім військовозобов’язаним не вдасться оновити дані, зокрема і через низьку пропускну спроможність держави. Відповідно, збільшення строку ще на 90 днів є логічним кроком і повністю підтримується бізнесом.

2. Якнайскоріше запустити систему «еБронювання». У межах чинної системи стратегічного бронювання, процес від підготовки документів до отримання наказу про бронювання займає у середньому 2 місяці й потребує значних адміністративних ресурсів як з боку держави, так і бізнесу. Окрім того, почастішали випадки відмов у бронюванні з боку органів влади без пояснення причин.

3. Надати заброньованим військовозобов’язаним і тим, хто перебуває в процесі бронювання (з моменту подання заявки підприємством і до постановки на спецоблік), 30 днів імунітету від мобілізації для оновлення даних в ТЦК та СП.

4. Дозволити бронювання без обмежень щодо кількості працівників транспортної галузі, які безпосередньо задіяні в процесі здійснення вантажних перевезень.

5. Дозволити запровадити економічне бронювання в країні

«Вкрай сподіваємось, що голос бізнесу буде почуто, і бізнесу та владі вдасться досягти компромісних рішень за вищезазначеними питаннями, адже вони є вкрай важливими для подальшого функціонування нашої держави», — підсумували у ЄБА.