Українські аграрії звернулися за підтримкою до лідерів країн щодо продовження «зернової угоди»

21 жовтня 2022, 14:25 2406

Аграрні асоціації направили спільне звернення до Президентів України та Туреччини, лідерів інших країн світу про важливість продовження «зернової ініціативи». Адже впродовж вересня-жовтня 2022 р. близько 60% українського агроекспорту було відправлено саме зерновим коридором.

Про це під час пресконференції «Зерновий коридор: чому він потрібний Україні та світу?» повідомив генеральний директор УКАБ Роман Сластьон.

За даними УКАБ, у вересні було експортовано 4 млн т продукції сільського господарства, що дає підстави розраховувати, що і в жовтні відправиться за кордон морським зерновим коридором близько 4 млн т. 

У структурі експорту зерновим коридором превалює кукурудза — станом на 20 жовтня її було відправлено на рівні 3411 тис. т. Друге місце посідає пшениця — 2354 тис. т, на третьому місці ріпак — 603 тис. т, на четвертому — соняшникова олія (541 тис. т). Соняшникового шроту було відправлено 480 тис. т, ячменю — 403 тис. т, сої — 137 тис. т, соняшнику — 87 тис. т, гороху — 27 тис. т, іншої агропродукції — 45 тис. т.

propData.content.image
Роман Сластьон, генеральний директор УКАБ

Оціночний потенціал експорту залишків агропродукції 2022/23 МР станом на початок листопада становить 49 млн т. Тобто щомісяця потрібно відправляти близько 6 млн т збіжжя. Водночас спроможність альтернативних зерновому коридору шляхів (автошляхи, залізниця та річки) становить усього 3 млн т. Тобто без морського коридору в межах «зернової ініціативи» експорт розтягнеться на 1,5 року.

За його словами, наразі з боку росії є маніпуляції і різні дії, схожі на шантаж, стосовно продовження «зернової угоди». 

«Водночас потрібно розуміти, що рф теж втратить немало, якщо дана угода не продовжиться. Це може суттєво ускладнити експорт їхніх зернових та олійних культур, а також добрив, які складають суттєву частину експорту, що матиме негативний вплив на економіку росії», — зазначає Роман Сластьон.

Він вважає, що зважаючи на обставини, є висока ймовірність, що «зернова угода» буде продовжена і розширена в дії.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua