Україні необхідна довгострокова торговельна угода з ЄС

22 червня 2024, 08:00 1095

Україні необхідна довгострокова двостороння торговельна угода, що діяла б в межах Угоди про асоціацію Україна ЄС.

Таку думку висловив керівник європейського офісу асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Назар Бобицький у коментарі для The Parliament Magazine, інформує УКАБ у Facebook.

Він зазначив, що, попри радісні для України новини про перемогу на виборах до Європарламенту Європейської народної партії Урсули фон дер Ляєн, ультраправі все ще можуть створити проблеми. 

«ЄС може надати суттєву допомогу Україні, сприяючи експорту сільськогосподарської продукції, але це досить складне завданням, не в останню чергу через потужне аграрне лобі, яке може відчути себе підбадьореним правоцентриським рухом ЄС», — пояснив фахівець. 

Бобицький зауважив, що на європейську спільноту чиниться дедалі більший тиск: хоча цього року вдалось знову продовжити торговельні преференції, проте було запроваджено «екстрене гальмування», яке дозволяє повторно запровадити тарифи, щойно деякі сільськогосподарські продукти перевищать певний експортний обсяг. 

Він нагадав, що навіть за такого «екстреного гальмування» кілька країн, зокрема Польща та Франція, не наважувалися продовжувати термін дії АТМ на першій зустрічі у березні і домовилися про більш жорсткі обмеження для сільськогосподарської продукції. 

«Фінальний варіант домовленостей може означати втрату близько 350 млн на рік для української економіки. Тож УКАБ виступає за довгострокову двосторонню торговельну угоду, оскільки Угода про асоціацію Україна ЄС, яка набула чинності 2017 року, надає зрозумілі шляхи розвитку», — підсумував Назар Бобицький.