Україна недоотримала $100 млн через заборону на експорт цукру

24 жовтня 2023, 11:18 1514

Річний експорт цукру з України зріс до 427 тис. т, але міг бути на третину більшим, якби не блокування з боку Кабміну.

Про це пише Liga.net із посиланням на дані асоціації «Укрцукор». 

Найбільше цукру йде в Польщу, Болгарію, Угорщину. Власні виробництва у Франції, Німеччині, Польщі не мають сировини через неврожай, що переслідує європейський буряк уже другий рік поспіль.

«Отже, загальний дефіцит цукру в країнах Євросоюзу на початок року складав 2 млн т», — зазначає керівник асоціації «Укрцукор» Назар Михайловин.

Це дало шанс українським цукровикам встигнути з постачаннями до Європи швидше, ніж це зроблять бразильці.

«До червня ми нарощували постачання цукру до Європи. Вони досягли 70 тис. т на місяць. Але в травні Кабмін ухвалив рішення заблокувати весь експорт цукру», — каже Назар Михайловин.

У Кабміні обґрунтовували заборону на експорт цукру як реакцію на аномальне нарощування експорту, який загрожував дефіцитом цукру на українському ринку. Хоча цукровики надавали урядовцям прогноз, згідно з яким поточних запасів цукру (понад 500 тис. т) вистачить із надлишком. А восени на країну чекає один із найкращих за останні роки врожаїв цукрового буряку.

За підрахунками середньомісячних постачань (50 тис. т), за три місяці, протягом яких був зупинений експорт, загальний обсяг непроданого за кордон цукру становить близько 150 тис. т. 

За даними Офісу з розвитку підприємництва та експорту, загальний обсяг експорту цукру та солодощів за 8 місяців 2023 року становить $340 млн. З них на цукор припадає близько $300 млн. Таким чином, в обсягах недоотримана третина через блокування експорту коштує майже $100 млн.

За прогнозами «Укрцукор», урожай цього року забезпечить виробництво не менш ніж 1,7 млн т цукру. Цього вистачить, щоб забезпечити потреби як внутрішнього споживання, так і перевищити показники експорту. Адже дефіцит цукру в ЄС все ще не закритий.