Україна має протидіяти імпорту добрив із росії

08 червня 2023, 14:52 1334

російські добрива можуть безперешкодно продаватися в Україні під виглядом імпорту з інших країн, і Україна має цьому протидіяти.

Про це у телеефірі заявив народний депутат України, голова податкового комітету парламенту Данило Гетманцев, пишуть «Українські Новини».

«Мінеральне добриво походженням з рф може постачатися в будь-яку країну, там за підробними документами може змінюватися сертифікат країни походження товару, а потім ми (Україна) отримуємо ці мінеральні добрива вже як добрива з якоїсь іншої країни. На жаль, бізнес в різних країнах по-різному ставиться до співвідношення ризиків співпраці з агресором і моральної сторони, та своєї вигоди. І в цьому співвідношенні він іноді обирає вигоду», — зазначив Данило Гетманцев.

Він додав, що точних обрахунків обсягів російських добрив поки нема, але висловив переконання, що загроза дійсно є.

«Ситуаціям, коли російське добриво буде завозитись на митну територію України з іншої країни за підробними сертифікатами походження, слід жорстко протидіяти. Адже будь-який експорт з рф в Україну заборонений», — наголосив народний депутат.

За даними Держзовнішінформу, за 5 місяців 2023 року Узбекистан, Грузія, Туркменістан, Азербайджан та Казахстан імпортували в Україну 267,4 тис. т мінеральних добрив. По чотирьох ключових добривах, які використовують аграрії (аміачна селітра, карбамід, КАС і NP/суперфосфат), ці країни СНД завезли на митну територію України 53,83% від загального імпорту. 

«Ми бачимо, що українська хімічна галузь дійсно переорієнтувалася на внутрішній ринок. Внурішні товаровиробники повністю переключилися на вітчизняний ринок: 80% їхнього виробництва під час війни — це виробництво для внутрішнього ринку. Але водночас ми бачимо, що галузь потерпає, і вважаємо, що її всіляко необхідно підтримувати, зокрема через припинення нелегального імпорту. Ми маємо для цього всі необхідні підстави», — переконаний Гетманцев.