Україна матиме право встановити межі для ринку землі у разі вступу до ЄС

17 червня 2024, 08:00 4430

Кожна держава під час вступу до Європейського Союзу встановлювала свої чіткі правила, обмеження або регуляторно-запобіжні механізми ринку землі. Україна також матиме таке право.

Таку думку висловив співзасновник Центру економічного відновлення, голова правління ГО EasyBusiness Дмитро Ливч у матеріалі для «Європейської правди»

Він зазначив, що дозвіл на продаж землі іноземцям у жодній країні ЄС не виглядає як тотальний розпродаж сільськогосподарських угідь (чи як його подають – «розпродаж країни»). Наприклад, певні обмеження на придбання землі іноземцями та інші обмеження щодо обігу земель діяли у Чехії, Естонії, Угорщині, Латвії, Литві та Словаччині на момент їх вступу до ЄС у 2004 році. Після вступу кожна з цих країн отримала можливість зберегти чинне регулювання на перехідний період — сім років, а Польща — на дванадцять.

«Згодом продовження цього перехідного періоду ще на три роки домоглися Литва, Латвія, Угорщина та Словаччина. У 2007 році до Євросоюзу вступили Болгарія та Румунія. Вони отримали пʼятирічний перехідний період.

Встановлення такого перехідного періоду — предмет переговорів між ЄС та країнами-кандидатами», — підкреслив фахівець, зазначивши, що  Україна також матиме право на встановлення своїх меж щодо земельного законодавства на час дії певного перехідного періоду.

На думку експерта, допуск громадян та юридичних осіб з ЄС до ринку землі України потрібен не тільки і не стільки для іноземців. Навпаки, прийняття такого рішення сприятиме залученню інвестицій та, відповідно, економічному відновленню та росту економіки.

Дмитро Ливч зазначив, що країни з більш ліберальними ринковими моделями характеризуються відносно вищими ціною землі та розміром орендної плати за неї, а також швидшими темпами зростання її вартості. Це дозволить землевласникам отримувати справедливу компенсацію від реалізації їхнього майна (як від продажу, так і від оренди).

«Відкриття ринку землі для громадян ЄС для України точно не є невідкладним питанням. По-перше, триває війна, і до перемоги продавати землю іноземцям ми точно не будемо. По-друге, сам процес переговорів про вступ до ЄС навіть за максимальної його динаміки триватиме ще декілька років. 

Але вже сьогодні маємо формувати візію, готувати пропозиції, реформувати законодавство для того, щоб національні інтереси України були максимально враховані під час переговорів», — підсумував фахівець.