Третина підприємств АПК залишили ринок. Ще до 20% підуть тим же шляхом

26 листопада 2023, 08:00 10200

Виклики, з якими стикнулися українські сільгоспвиробники, примушують їх припиняти свою діяльність.

Про це іспанським виданням розповів генеральний директор «Української аграрної конфедерації» Павло Коваль, повідомляє УАК.

«Ми знали, що багато чого піде не так. Але ми не очікували, що третина підприємств у галузі сільського, лісового та рибного господарства залишить ринок», — зазначив експерт.

Зважаючи на те, наскільки високим залишається тиск на виробників, він очікує, що до кінця зернового року ще 10-20% підуть тим же шляхом.

Найбільше постраждали малі виробники, тоді як великі компанії мають більші фінансові подушки для виживання. Однак, попереджає Павло Коваль, якщо наступного року все залишиться так само, наслідки можуть стати критичними і для них.

Проблем, створених російським вторгненням, настільки багато, що їх усі неможливо перерахувати, наголошує генеральний директор УАК. Йдеться про заміновані поля, мобілізацію працівників, дефіцит фінансових ресурсів, низькі ціни на зерно та високі витрати на логістику тощо.

«Оскільки маршрутів для вивезення зерна з країни менше, ціни на транспортування всередині України залишаються надто високими, знижуючи маржу виробників, збільшуючи витрати на страхування та фрахт. Вирощувати кукурудзу та пшеницю вже невигідно», — наголошує він.

Зменшення експорту також означає, що більше зерна потрібно зберігати в Україні, що обмежує простір, доступний для майбутніх урожаїв сої та кукурудзи. Внаслідок цього одні виробники відкладають збирання врожаю в надії, що взимку чи навесні ситуація покращиться, а інші залишають свої поля під паром, пояснює Коваль.

Фахівець підкреслює, що ці фактори призводять до втрати Україною світових ринків.

steps