Стартує другий етап грантового конкурсу ФАО та ЄС для західних областей

26 грудня 2023, 11:17 1412

Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) оголошує про початок другого циклу грантової програми, яка реалізується за фінансової підтримки Європейського Союзу (ЄС).

Як говориться у повідомленні ФАО, ця стратегічна ініціатива спрямована на підтримку відновлення українських фермерів, які стикаються з проблемами, ускладненими впливом війни на агробізнес. 

ФАО та ЄС заохочують фермерів Львівської, Закарпатської, Івано-Франківської та Чернівецької областей взяти участь у другому грантовому циклі. Прийом заявок відкритий через Державний аграрний реєстр (ДАР) до 31 січня 2024 року.

Грантоотримувачі повинні будуть внести певну частку від загальних витрат, і сума, що має бути покритою грантоотримувачем, відрізнятиметься залежно від вибраного ланцюжка доданої вартості. Гранти будуть виплачуватися в українській гривні (UAH) за обмінним курсом ООН у сумах:

  • до 370 тис. грн ($10 тис.) для малих сільгоспвиробників;
  • до 925 тис. грн ($25 тис.) для сільськогосподарських мікро- та малих підприємств, сільськогосподарських кооперативів та асоціацій виробників продукції з географічними зазначеннями (ГЗ).

Другий цикл грантової підтримки охоплює такі ланцюжки створення вартості включно з найменуванням місця походження (НМП) і захищеним географічним зазначенням (ГЗ).

Львівська область: ягідництво; овочівництво; аквакультура, виробництво та переробка молока.

Закарпатська область: Гуцульська овеча бриндзя (НМП); Гуцульська коров'яча бриндза (НМП); Закарпатський мед (ГЗ); закарпатське вино; аквакультура.

Івано-Франківська: Гуцульська овеча бриндзя (НМП); Гуцульська коров'яча бриндза (НМП); аквакультура.

Чернівецька область: Гуцульська овеча бриндзя (НМП); Гуцульська коров'яча бриндза (НМП).

Зазначається, що ця ініціатива показала хороші результати в межах першого циклу, де було відібрано 138 заявок із 212 заявок, що надійшли до Державного аграрного реєстру. Загальна сума грантової підтримки становить $1,73 млн. Найпопулярніші інвестиції — придбання тракторів, сонячних панелей, спеціалізованого виробничого та переробного обладнання для відповідного ланцюга доданої вартості.