Запущено новий інструмент для бізнесу за програмою 5-7-9%

15 грудня 2023, 10:31 2328

Запуск програми «Доступний факторинг» — нового фінансового інструменту в межах Державної програми «Доступні кредити 5-7-9%» для забезпечення мікро-, малого та середнього підприємництва (ММСП) оборотним капіталом — відбувся 14 грудня.

Як говориться у повідомленні Мінстерства фінансів України, факторинг — це фінансова операція, що дозволяє підприємствам отримати негайний доступ до грошових коштів та відновити свою ліквідність для виробництва нових товарів. У межах програми «Доступний факторинг» підприємство за відповідний відсоток поступається факторинговій компанії (уповноваженому фактору) своїм правом вимоги до покупця за неоплачені товари і послуги.

«Завдяки цій програмі підприємства матимуть змогу покрити щоденні витрати, знизити ризик «неплатежів» з боку контрагентів та покращити стійкість усього ланцюга постачання товарів», — зазначив заступник міністра фінансів України, голова ради Фонду розвитку підприємництва Юрій Драганчук.

Фонд розвитку підприємництва (ФРП) призначений оператором програми «Доступний факторинг» і реалізовуватиме її через банки-партнери: Креді Агріколь Банк, ОТП Банк, ТАСкомбанк, КОМІНБАНК, Банк Глобус та МТБ Банк, з якими були укладені відповідні угоди під час заходу.

Умови участі в Державній програмі «Доступний факторинг»: фінансова підтримка суб’єктів господарювання за договорами факторингу передбачатиме компенсацію відсоткової ставки за факторинг на рівні до 13% річних. Уповноважений фактор надаватиме факторинг суб’єкту господарювання у розмірі до 95% дебіторської заборгованості, але сума фінансування не може перевищувати 150 млн грн, включаючи кошти, отримані за програмами «Доступні кредити 5-7-9%» та «Доступний фінансовий лізинг 5-7-9%». 

До програми можуть долучитися мікро-, малі, середні та великі підприємства-резиденти України, що здійснюють постачання товарів, виготовлених українським товаровиробником, на умовах відстрочення платежу:

  • фізична особа-підприємець;
  • юридична особа, кінцевий бенефіціарний власник (контролер) якої є фізична особа-резидент України;
  • сільськогосподарський товаровиробник.