Ринок добрив зросте утричі після закінчення війни

04 грудня 2023, 08:00 1115

Ринок добрив України упав за обсягами у декілька разів з очевидних причин.

Про це заявив комерційний директор компанії «Крафт Мінерал» Вадим Кулик, повідомляє асоціація «Український клуб аграрного бізнесу».

Він зауважив, що ніхто з виробників добрив не робить жодних знижок для ринку України попри війну.

«Крім того, ми маємо надзвичайно дорогу логістику. Якщо раніше можна було привезти товар в український порт, і повний цикл з фасуванням складав 25 $/т, то зараз, використовуючи порти Польщі, Румунії, Болгарії, дуже вдалою вважається логістика, якщо вкластись у 70 євро», — додав Кулик. 

Ще одним фактором, що негативно впливає на ринок добрив, він назвав ціни на зернові культури. Зокрема, пропорція між цінами реалізації зерна та придбанням добрив стала 1:4 по азотній групі та 1:6 — по фосфорно-калійній, хоча раніше була рівно в 2 рази меншою. Це все призводить до зменшення норми внесення на гектар.

«Також варто наголосити на нестабільності світових цін на добрива, що не дає можливості планування завчасного ввезення і розміщення товару на складах. Тож переважно всі дистриб’ютори та імпортери намагаються робити закупівлю безпосередньо перед сезоном. Однозначно ті, хто залишився на ринку, — це компанії, які не бояться складнощів та ризикують вести цей нелегкий бізнес. Країна у стані війни, це тяжкі часи й для ринку добрив, але ми віримо у нашу перемогу, в ЗСУ і віримо у зростання цього ринку втричі після закінчення війни», — підсумував Вадим Кулик.