Зростає імпорт в Україну цитрусових і бананів

07 вересня 2020, 10:28 3478

Україна збільшила імпорт цитрусових та бананів, які займають 39% та 29% відповідно від загального імпорту свіжої плодово-ягідної продукції.

Про це йдеться у повідомленні Української плодоовочевої асоціації.

Так, за 6 місяців 2020 р. Україна імпортувала 181,7 тис. т (+7%) цитрусових загальною вартістю $129,3 млн. Для порівняння роком раніше аналогічні показники складали 169,7 тис. т та $101,9 млн відповідно.

Закордонні закупівлі бананів у порівнянні з минулим сезоном також збільшилися. Якщо за перше півріччя минулого року було імпортовано 149,2 тис. т цих фруктів, загальною вартістю $85 млн, то в цьому сезоні поставки досягли 174,3 тис. т (+16%) у кількісному та $96,2 млн у вартісному виразі.

«У збільшенні імпорту цитрусових фруктів та бананів немає нічого дивного, адже споживання цих продуктів в Україні зростає з кожним роком, а динаміка росту обсягів закордонних поставок цих позицій прослідковується протягом декількох останніх років. До того ж зростання імпорту в цьому сезоні стимулювала і економічна ситуація в країні. Споживання апельсинів та бананів в період карантину збільшилося, адже жителі, намагаючись скоротити кількість своїх візитів до магазинів, почали віддавати перевагу фруктам з більш тривалим терміном зберігання. Відповідно на цитрусові та банани, які можна зберігати щонайменше 4-5 днів в домашніх умовах, попит зріс ще більше», — зазначає директор з розвитку УПОА Катерина Звєрєва.

Ще однією причиною росту споживання цих фруктів в першому півріччі 2020 р. стали високі ціни практично на всі позиції фруктового кошика.

«Цього року в Україні були зафіксовані рекордні ціни на яблука. В деяких роздрібних мережах ціни на найпопулярніший фрукт в Україні протягом травня-липня не знижувалися нижче позначки 50 грн/кг. Відповідно, купувати фрукти за такою високою ціною можуть собі дозволити далеко не всі споживачі. Тому значна частина українців в період карантину віддавала перевагу саме більш доступним бананам.

Подібна ситуація спостерігалася і в сегменті кісточкових та ягідних культур. Внаслідок несприятливих погодних умов більшість виробників, які займаються вирощуванням суниці садової, лохини, черешні, абрикосу, персика та сливи втратили значну частину урожаю. Відповідно ціни в цьому році на всі ягоди та фрукти були значно вищими ніж роком раніше», — коментує ситуацію виконавчий директор УПОА Семен Крамаренко.

Відзначимо, що імпорт інших фруктів та ягід, які не вирощуються в Україні також зріс. Зокрема, за 6 місяців 2020 року закордонні закупівлі фініків, інжиру, ананасу, авокадо, манго та мангостану склали 14 тис. тонн, загальною сумою $12,6 млн, що на 12% та 31% більше ніж роком раніше. Ще більші темпи росту продемонстрували кокосові горіхи та горіхи кеш«ю, імпорт яких за перше півріччя 2020 року зріс на 22% у кількісному та 45% у вартісному виразі.

«Основна причина росту популярності даних фруктів криється у збільшенні кількості споживачів, які ведуть здоровий спосіб життя. Відповідно, раціон таких споживачів, в основному складається з продукції рослинного походження, а свіжі фрукти та овочі є невід»ємною частиною їх раціону. До того ж ріст популярності фруктових міксів та боксів, які зараз можна придбати майже в кожному супермаркеті, також позитивно впливає на збільшення споживання екзотичних фруктів українцями, адже головними складовими більшості таких боксів є нарізані ананаси, манго та кокоси», — зазначає Катерина Звєрєва.