Представники ЄС перевірили систему контролю за АЧС в Україні

05 жовтня 2018, 12:56 1602

Представники Європейської Комісії позитивно оцінили систему державного контролю та заходи, які вживаються для стабілізації епізоотичної ситуації щодо африканської чуми свиней (АЧС) в Україні.

Такий попередній висновок озвучили представники Єврокомісії під час зустрічі з представниками Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів за підсумками аудиту системи контролю за АЧС в Україні, говориться у повідомленні відомства. 

Учасники місії відзначили роботу української сторони, яка забезпечила всебічну підтримку та відкритість у роботі європейських експертів. Це дозволило у стислі строки ознайомитися з епізоотичною ситуацією щодо АЧС та проаналізувати заходи, які вживаються в рамках боротьби та ліквідації цього захворювання в Україні.

«Тепер ми краще розуміємо ситуацію щодо АЧС в Україні, і в цілому можемо стверджувати, що наші висновки за результатами проведеної роботи досить позитивні», — зазначили європейські експерти.

Позитивно була оцінена робота щодо відбору проб на наявність АЧС, оперативність проведення досліджень, робота ветеринарних лікарів на місцях, створення чіткої системи державних надзвичайних протиепізоотичних комісій, високий рівень біологічної безпеки на переважній більшості великих свинокоплексів, наявність системної стратегії щодо диких кабанів тощо.

Водночас, на думку європейських експертів, варто посилити інформаційну просвітницьку роботу серед домогосподарств, вирішити питання заохочувальних виплат за знайдених мертвих кабанів. Також доцільно розширити перелік методів досліджень щодо АЧС.


Для довідки: місія працювала в Україні з 25 вересня по 4 жовтня 2018 року. За цей час європейські експерти ознайомилися зі структурою, функціями і повноваженнями Держпродспоживслужби та її територіальних органів, вітчизняною системою державних лабораторій, які залучені до діагностики АЧС в Україні, роботою Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи, який є національною референс-лабораторією. Відвідали Полтавську, Одеську, Рівненську та Волинську області, ознайомилися з роботою ряду головних управлінь Держпродспоживслужби, регіональними державними лабораторіями, свиноферм, мисливських господарств.