Повернення до раціональної торгової політики буде викликом 2024 року

13 грудня 2023, 14:25 1131

Наразі в системі управління торгівлею між Україною та ЄС цифри та калькуляції вже не діють, тому вкрай важливо повернутися до раціональної торгової політики.

Таку думку висловив заступник міністра економіки України — Торговий представник України Тарас Качка під час ХV Міжнародної конференції «Ведення агробізнесу в Україні».

За його словами, наразі цинічні дії сусідніх держав-членів ЄС, які запровадили національні обмеження всупереч усім нормам права, підштовхують до дуже комерційного рішення, і це не той сценарій, який цікавий усім учасникам гри.

«Якщо ми підемо таким чином, то тоді фактично, з усією повагою до всіх аграрних міністрів ЄС та України, вони будуть найбільшими комерсантами. Я не впевнений, що ринок так хоче працювати. Це неприйнятна тенденція», — зазначив Тарас Качка. 

На його думку, жоден український товар не завдав шкоди економікам ЄС, але це не означає, що ніхто не почувся ображеним: «Сьогодні ми бачимо, як почуття ображеності впливає на дії урядів — це нова реальність, тому що цифри та калькуляції уже не діють». 

Заступник міністра додав, що завдання, яке потрібно вирішити, набагато складніше, ніж збереження безмитної торгівлі, й це потребуватиме надзвичайно складного діалогу з урядами сусідніх держав та Європейською комісією. Важливо розуміти, які правила будуть діяти для України до вступу в ЄС.

«Потрібно повернутися до раціональної торгової політики. А поки найгіршим, але прагматичним сценарієм для України є продовження перебування в системі самоконтролю, коли відомо, скільки експорту йде до ЄС, відбувається обмін статистикою та обговорення чутливих питань і уникання розповзання цього механізму на нові товари», — підсумував Тарас Качка.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua