Посли ЄС не підтримали продовження безмитної торгівлі з Україною

21 березня 2024, 09:25 1556

Європейські посли не змогли 20 березня схвалити рішення про продовження заходів з лібералізації торгівлі для України ще на один рік.

Про це повідомляє Politico з посиланням на європейських дипломатів. 

Вони уточнили, що посли ЄС повинні були затвердити попередню угоду, укладену між Європарламентом та Радою ЄС, однак деякі країни відмовилися, попросивши більше часу, щоб оцінити вплив.

Зазначається, що сьогодні, 21 березня, відбудеться саміт ЄС, на якому лідери хочуть продемонструвати солідарність з Україною, яка протистоїть загарбницькій війні росії, намагаючись при цьому не розлютити впливових виборців, зокрема фермерів, які можуть вплинути на результати європейських виборів у червні.

Серед основних противників ухвалення угоди про лібералізацію торгівлі з Україною — Франція. 

«Угода все ще не є такою, якою ми хотіли її бачити», — сказав міністр сільського господарства Франції Марк Фесно. Він додав, що солідарність з Україною не повинна досягатися «ціною надмірної дестабілізації» європейських ринків.

Посли обговорять це питання на своїй черговій зустрічі наступного тижня.

Під час окремого голосування законодавці торгового комітету Європарламенту схвалили досягнутий компроміс. Однак зазвичай парламентарям доводиться чекати погодження від послів, щоб затвердити текст. Існує ризик того, що інститутам доведеться повернутися за стіл переговорів, якщо посли вирішать внести зміни до тексту документу. 

Як відомо, компроміс, досягнутий між учасниками переговорів від Ради, Європарламенту та Єврокомісії, передбачає розширення лімітів на імпорт ще чотирьох сільськогосподарських продуктів і зобов'язує виконавчу владу ЄС діяти швидше у разі різкого зростання імпорту. Базовий період для розрахунку лімітів  2022-2023 роки.