Попит на товарні землі вищий, ніж на інші види сільгоспземель

26 грудня 2023, 10:31 1303

187,7 тис. угод купівлі-продажу було укладено з моменту відкриття земельного ринку до листопада 2023 року.

Про це свідчать дані KSE Агроцентру в новому випуску аналітичного огляду ринку земель України, підготовленого за підтримки Програми USAID з аграрного і сільського розвитку — АГРО.

Як зазначається, загалом договори було укладено стосовно земель сукупною площею понад 412,6 тис. га, що дорівнює 0,99% від усіх сільськогосподарських земель України, що в цілому відповідає показнику розвинених економік.

«Ціни на всі сільськогосподарські землі у листопаді 2023 року майже не змінились, знизившись на менше одного відсотка порівняно з попереднім місяцем. При цьому ціни на землі для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (так звані товарні землі) залишились незмінними. Такі щомісячні коливання ціни є нормальним явищем. У доларовому еквіваленті ціни на землю демонструють невеличке зростання через укріплення гривні до долара», — пояснюють у KSE Агроцентрі.

Серед усіх проданих у жовтні сільськогосподарських земель середньозважена ціна одного гектара становила 37,95 тис. грн, гектар товарної землі продавався за вищою ціною — 39,43 тис. грн. 

«Отже, попит на товарні землі є вищим, ніж на інші види сільськогосподарських земель в Україні», — пояснюють експерти.

Як і в попередні місяці, угоди купівлі-продажу у листопаді 2023 року укладались переважно з товарними землями (52%) та землями для ведення особистого селянського господарства (42%).