Польські сапери готові долучитись до розмінування України

26 лютого 2024, 19:00 906

Кілька десятків польських компаній готові долучитись до розмінування територій в Україні, яке вони розглядають як перший крок до відновлення.

Про це заявила менеджер з розвитку бізнесу Польської агенції інвестицій і торгівлі Тетяна Чужа під час польсько-української конференції з розмінування, яку агентство провело у посольстві Польщі в Україні, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Процес розмінування та відновлення буде надзвичайно важким і тривалим, і його слід розпочинати вже. Я розраховую на польсько-українську співпрацю… Там, де ми можемо розвивати співпрацю, потрібно її розвивати. Разом ми можемо зробити набагато більше», — наголосив посол Польщі в Україні Ярослав Гузи.

У питаннях гуманітарного розмінування очікується ухвалення кількох важливих рішень на засіданні польсько-української міжурядової комісії, що відбудеться в березні 2024 року, повідомив директор департаменту міжнародного співробітництва та торгівлі Міністерства економічного розвитку Польщі Александер Семашко.

На сьогодні в Україні працюють 3500 саперів, чого замало для розмінування.

«Це дуже мало. Скільки потрібно, поки ніхто у світі не може оцінити. Потрібні фахівці і з обстеження, і ті, які можуть переміщувати й знищувати вибухонебезпечні предмети», — наголосив заступник міністра економіки України Ігор Безкаравайний.

Трьома ключовими факторами, які визначають вартість розмінування сільгоспземель, за його словами, є наявність рослинності, ступінь забрудненості ділянки й тип ґрунтів. Повністю знищені Бахмут чи Мар'їнку розміновуватиме держава з огляду на складність робіт.

За даними Міністерства оборони, з лютого 2022 року 6 млн громадян України перебувають під впливом забруднення вибухонебезпечними предметами. Сталося 611 вибухів у цивільних районах, унаслідок яких загинула 281 особа, поранень дістали 600 людей. Половина інцидентів сталася у Харківській, Херсонській і Миколаївській областях, 75% інцидентів сталося від мін. У деяких місцях щільність мінування становить 2,5 міни на 1 м².