Питання підтримки АПК України в умовах війни залишається без відповіді

21 червня 2024, 08:46 926

Сільське господарство та виробництво продуктів харчування в Україні не захищені від війни.

Таку думку в інтерв’ю для Euractive висловив генеральний директор ІМК та президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Алекс Ліссітса, повідомляє УКАБ у Facebook.

За його словами, питання про те, як підтримати український агропродовольчий сектор в умовах війни з росією, залишається без відповіді після конференції з відновлення України, що відбулася минулого тижня.

Алекс ЛІссітса зазначив, що хоча ситуація з українським агропродовольчим сектором стає більш багатообіцяючою, але ще необхідно створити ефективнішу бізнес-екосистему та збільшити кількість кадрів для забезпечення виробництва продуктів харчування.

Фахівець нагадав, що агропродовольчий сектор України зіткнувся з багатьма проблемами з початку російського вторгнення, проте агропродовольчі підприємства щосили намагаються надати необхідні гарантії для доступу до фінансових інструментів. Сьогоднішні вимоги до кредитів та інших фінансових інструментів ще більше ускладнюють фінансування своєї діяльності малим та середнім компаніям.

Крім цього, за словами експерта, існує суттєвий дефіцит людського капіталу, особливо у сільській місцевості, оскільки працівникам невеликих ферм складніше отримати відстрочення від мобілізації.

«Проте, незважаючи на проблеми, агропродовольчий сектор України стає привабливішим завдяки нормалізації експортних маршрутів. Наразі є можливість експортувати через одеські порти, тобто логістичні витрати не такі високі, як торік. Сухопутні маршрути через країни-члени ЄС також демонструють більш позитивну динаміку після того, як у квітні закінчилися протести на кордоні України з Польщею щодо лібералізації торгівлі», — підсумував Алекс Ліссітса.