Лихо не без добра: низькі ціни на зерно активізують розвиток переробки

28 вересня 2023, 08:00 1765

Найбільший ризик для українського сільського господарства — це величезні запаси.

Таку думку в інтерв’ю виданню Agrointeligenta висловив засновник аналітичної агенції «УкрАгроКонсалт» Сергій Феофілов.

«Цього року врожаї зернових культур, ймовірно, будуть вищими, ніж очікувалося спочатку. Найкращий експортний коридор перекрито, і українські експортери змушені шукати нові транспортні маршрути.

Чому запаси такі важливі для українського сільського господарства? В Україні традиційно протягом багатьох років фермери майже всю свою діяльність фінансують із власної кишені, за рахунок власних фінансових ресурсів у пропорції не менше 70-80%. Якщо внутрішні ціни падають, то здатність українських аграріїв фінансувати свою діяльність також різко знижується», — цитує його слова «УкрАгроКонсалт».

За словами Феофілова, через низькі ціни та низьку рентабельність українські аграрії можуть скоротити закладені площі під озимі культури. Тож це найбільший ризик для врожаю зерна в 2024 році.

Як вважає фахівець, наступна загроза для українського сільського господарства — зростання витрат на логістику. Експорт через транзитні країни продовжується і не був заборонений, але якщо ми розглядаємо торгівлю на Дунаї, ми бачимо, що власники суден сплачують вищі витрати за ризик, і ці витрати переносяться на фрахтові ставки, тому вони збільшуються, а доходи фермерів зменшуються.

Сергій Феофілов, засновник «УкрАгроКонсалт»

Щодо можливостей, які зовсім не є неочікуваними, то я хочу сказати, що вони пов’язані з ризиком. Якщо внутрішні ціни низькі, рентабельність внутрішньої переробки зростає. Тобто нові інвестиції можуть з’явитися в окремих галузях української переробної промисловості, наприклад, у борошномельній, виробництві рослинних олій, особливо соняшникової. Дуже можливі нові інвестиції в переробку кукурудзи для виробництва різних сиропів, крохмалю, етанолу. Збільшення інвестицій у галузь свинини цілком прогнозоване з перспективою експорту виробленого в Україні м’яса на ринки Азії та країн ЄС.