Названо ціни на цукор, які у новому сезоні влаштують усіх

17 червня 2024, 10:31 1538

Світові ціни на цукор наразі трішки знижуються внаслідок очікуваного профіциту продукту.

Про це розповів старший викладач кафедри харчових виробництв ІПДО НУХТ, директор НПЦ «Цукробурякового виробництва», член Комітету АПК при Торгово-промисловій палаті України Олександр Коротинський у колонці на AgroTimes.

Він зазничив, що у Індії й Таїланді, які є найбільшими країнами за експортним потенціалом, торік була посуха. Зараз у основних країнах-виробниках сприятливі погодні умови.

«Влітку минулого року середня відпускна ціна з цукрових заводів становила 30 грн/кг із ПДВ. На сьогодні вона сягає 25,5 грн/кг.

У новому сезоні ціна, яка б задовольняла цукровиків і підприємства із великими обсягами споживання цукру, становить 25-26 грн/кг із ПДВ. І деякі виробники цукру домовляються заздалегідь із такими споживачами щодо контрактування певних обсягів цукру за середніми цінами. Це дає певні гарантії функціонування обох типів підприємств й забезпечує безперебійність виробництва», — додав фахівець.

За його словами, з огляду на те, що раніше і навіть зараз українські ціни на цукор були нижчими за експорт цукру-сирцю та його переробку до країн споживання, це дало можливість Україні зайняти певні ніши навіть попри дорогу логістику із багаторазовими перевантаженнями та простоями.

«За даними Міністерства агрополітики, в Україні посіяли 250 тис. га цукрових буряків, що на рівні минулорічного показника. Наразі посіви у задовільному стані. Тому внутрішній ринок буде забезпечений цукром на 100%. Цукрові заводи цього сезону не планують підвищувати ціни на солодкі корені, адже це можливо робити, коли вартість кінцевого продукту зростає. Зараз кінцевий продукт — цукор — і всередині України, і на світових ринках значно здешевшав. Тому цукрові заводи орієнтують аграріїв на мінімізацію витрат на вирощування цукрових буряків за збереження показників урожайності та цукристості», — додав Олександр Коротинський.

На його думку, з огляду на кількість засіяних площ, восени Україна матиме певний профіцит кінцевої продукції.

«Адже щомісячне споживання цукру в країні не перевищує 85 тис. т на місяць. І незалежно від ціни на кінцеву продукцію рівень споживання не збільшиться. Якщо не зможемо вивезти надлишки цукру за межі України, є ймовірність, що 2025 року отримаємо скорочення посівних площ під цукровим буряком», — прогнозує аналітик.