Названо цілі та засади створення Організації країн-експортерів зерна

16 травня 2022, 17:15 605

У світі необхідно заснувати впливову організацію основних країн-постачальників зернових культур.

Про це заявив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський під час конференції міністрів сільського господарства G7 у Штутгарті.

Він акцентував на необхідності створення впливової Організації країн-експортерів зернових та розповів про основні засади її діяльності, говориться у повідомленні міністерства. 

«Через блокаду українських морських портів на світовий ринок не потрапило 7 млн т пшениці, 14 млн т зерна кукурудзи, 3 млн т соняшникової олії і 3 млн т соняшникової макухи, а також інших культур. Це вже призвело до рекордного зростання цін на світовому ринку та неминуче буде мати наслідком світову продовольчу кризу і зростання інфляції», — розповів Микола Сольський.

Він підкреслив, що подорожчання вартості зернових тягне автоматичне збільшення цін на інші базові продовольчі продукти в усьому світі — хліб, молочну продукцію, м'ясо та яйця. А особливо критичною ця ситуація буде для країн Азії та Африки, населення яких витрачає на харчові продукти до 40 % від своїх загальних витрат.

Україна бачить такі основні засади діяльності цієї організації:

  • встановлення граничних обсягів експорту зернових культур задля стабілізації цін і прогнозованості ринку;
  • розробка механізму щодо спрямування надмірних залишків сільгосппродукції на потреби «зеленого» сектору економіки; 
  • застосування спільних обмежувальних заходів щодо недружніх дій імпортерів продовольства (особливо це стосуватиметься загороджувальних заходів третіх країн на імпорт продуктів переробки);
  • залишки зерна, що були законтрактовані третіми країнами, мають зберігатись у значній мірі в країнах-виробниках.

Протягом найближчих днів міністри сільського господарства G7 мають напрацювати спільні стійкі рішення, які дозволять забезпечити глобальну продовольчу безпеку та створити стабільну економічну основу для фермерів.