На Тернопільщині зерно сушать біовідходами

16 січня 2023, 14:21 1750

Український бізнес може компенсувати нестачу електроенергії за рахунок генераторів-утилізаторів біопалива.

Про це заявив директор центру «Енергоефективних технологій» Тернопільського національного педагогічного університету ім. Гнатюка Валерій Федорейко, пише місцеве видання «20 хвилин».

Український агрокомплекс продукує щорічно 25-30 млн т біовідходів: елеваторні відходи, полова, солома, качани кукурудзи, уточнює він.

«Три тонни біовідходів дорівнюють 1000 кубам природного газу. А 1000 кубів газу сьогодні на ринку Європи коштують +/- €1000. А ось найдорожчі з біовідходів вважаються качани кукурудзи. Тонна таких відходів коштує приблизно 1000 грн. Якщо нам треба три тонни, то вони обійдуться нам у 3000 грн. Це означає, що якби Україна використовувала не природний газ, а біовідходи, то енергію ми отримували б майже в 14 разів дешевше», — підрахували науковці.

Обладнання генераторів-утилізаторів повністю автоматизоване. Єдине, що доводиться закуповувати в Європі, — мікропроцесори. Наразі вони забезпечують підприємства тільки тепловою енергією, але в процесі виготовлення парові турбіни, що дозволять безшумно перетворювати теплову енергію на електричну.

Зараз обладнання використовується для сушіння зерна. Біовідходи вантажаться у бункер.

«Звідти регульований електроприлад за командою мікропроцесора подає команду на закидання біомаси в топку. Там стоїть вентилятор, що вдуває біомаси, і за температури 400°С вони починають горіти, як природний газ, — каже співрозмовник. — Починається процес газифікації біовідходів шляхом струменевого випарного горіння. Температура в топці під час горіння 1500°С. Прилади автоматично рахують температуру, що має бути на виході, а також вологість навколишнього середовища. Продукти згоряння попадають у теплообмінник, і ми сушимо зерно теплим повітрям», — розповів Валерій Федорейко і додав, що обладнання можна використовувати для сушіння бетону, обпалення цегли та обігріву теплиць.

Наразі вже доступні генератори-утилізатори на 2000, 3000 та 6000 кВт. Один коштуватиме 3-4 млн грн. Якщо говорити про генератор-утилізатор на 1 МВт, то його вартість 1,5 млн грн. Термін окупності — три місяці.