Можливе обмеження українського цукру до ЄС: експерт назвав вихід

04 березня 2024, 08:00 1441

Рішення Європейського Союзу про обмеження імпорту цукру з України може негативно позначитись на галузі. Варто вже зараз шукати шляхи вирішення цієї ситуації.

Таку думку в матеріалі для журналу The Ukrainian Farmer висловив директор НПЦ «Цукробурякового виробництва» Олександр Коротинський, пише AgroTimes.

Він зауважив, що у 2022/23 календарному році Україна експортувала 507 тис. т цукру до ЄС, а тепер Єврокомісія ухвалила рішення щодо обмеження експорту українського цукру в обсязі 320 тис. т на 2024 рік і 150 тис. т на період до 1 червня 2025 року. 

«Це може вдарити як по українських цукроварах, так і по агровиробниках і фактично поставити розвиток галузі на паузу», — зазначив фахівець. 

Якщо у 2024/25 МР аграрії посіють заплановані 270 тис. га цукрових буряків, виробництво сягне 2 млн т цукру (за сприятливих умов). Внутрішнє споживання — 1 млн т, відповідно, утворюється надлишок цукру. Тому вже тепер потрібно розмірковувати про можливі ринки для його експорту, вважає Коротинський. 

«Казати, що після початку повномасштабної війни ми постачали цукор тільки до Європи, було б неправильно. У листопаді та грудні минулого року перші партії дісталися країн Африки та Ізраїлю, а 2024 року митниця сигналізувала, що вітчизняний цукор доплив навіть до Китаю», — підкреслив він. 

І додав, що поки тривають переговорні процеси з іноземними партнерами, потрібно наголошувати на додаванні цукру до переліку товарів, що експортуються з портів Чорного моря, щоб відновлювати ринки, на яких був український цукор до повномасштабної війни.

«Це дозволить втримати галузь. Адже ціни на український цукор конкурентні, натомість світові ціни цукру-сирцю наразі високі», — підсумував Коротинський.