Думка: Заборона на продаж землі іноземцям — дискримінація інвесторів, що повірили в Україну

05 грудня 2019, 09:16 1812

Ключовим питанням в моделі земельної реформи є врахування інтересів всіх сторін, яких вона зачіпає. Це власники земельних ділянок — пайовики, сільгоспвиробники — невеликі фермерські господарства, середні та великі підприємства, місцеві громади, а також держава в цілому.

Про це заявив генеральний директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Роман Сластьон на своїй сторінці у Facebook.

«85 найбільших аграрних компаній в Україні обробляють 5,6 млн га земель. Це близько 20% з 27 млн га, що загалом обробляються в Україні. Вони формують 20% валової продукції рослинництва і 30% тваринництва. Забезпечують понад 42% експорту с/г продукції з України. В них працює понад 140 тис. співробітників. Більша частина цих компаній мають частково або повністю іноземні інвестиції. Вони вже вклали понад $15 млрд в агробізнес в Україні, і щорічно продовжують вкладати від $500 млн до $1 млрд інвестицій», — пояснює він.

Роман Сластьон підкреслив, що загалом члени УКАБ підтримують проведення реформи і переведення нинішнього «сірого» ринку с/г земель в легальний формат, адже прагнуть до цивілізованих правил ведення бізнесу в Україні. Проте дуже турбує упереджене ставлення до компаній з іноземним капіталом та намагання виключити їх з переліку учасників обігу сільськогосподарських земель.

«Потенційний негативний результат референдуму по дозволу купівлі землі компаніям з іноземним капіталом повністю призупиняє подальші інвестиції та ставить під загрозу вже вкладені. Якщо компанії з іноземними інвестиціями, що вже вклали свої кошти в агросектор не зможуть купувати хоча б землю, що в них в оренді, вони не зможуть захищати свій бізнес і стануть об»єктом рейдерських атак. Така дискримінація інвесторів, які повірили в Україну, перекреслює всі їхні плани подальших інвестицій і змусить шукати шляхи виходу з бізнесу. Для потенційних інвесторів це також буде дуже поганим сигналом щодо привабливості України», — пояснює він.

Стосовно моделі обігу земель і змін до законопроекту 2178-10, то УКАБ, за словами Романа Сластьона, відстоює такі позиції:

-  сільгосппідприємства з іноземними інвестиціями, що вже працюють в Україні мінімум три роки, повинні мати право викупу хоча б тих земель, які вони зараз орендують. Це питання захисту інвестицій;

-  сільгоспвиробники повинні мати першочергове право купувати земельні ділянки, що в них в оренді й обробітку. Це важливо для збереження існуючого ефективного агровиробництва;

- пропоновані обмеження по концентрації площі 0,5% всіх с/г земель України вважаємо вже компромісними і подальше їх посилення суттєво обмежує можливість захисту компаній, що вже давно працюють в України;

- чисто спекулятивний іноземний капітал без наміру обробляти землю може і має бути обмежений. В цьому контексті потрібні запобіжники від спекуляцій землею, а саме — заборона на перепродаж придбаної ділянки та зміну цільового призначення на протязі 3-5 років.

«Не вибиваймо ґрунт з під ніг інвесторів, які повірили в Україну!», — закликам Роман Сластьон.