Думка: Відкриття ринку землі зменшить корупцію і залучить величезні інвестиції

27 березня 2018, 10:35 3950

Відсутність ринку земель сільськогосподарського призначення в Україні зараз є джерелом корупції для всіх органів влади.

Таку думку висловив президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», генеральний директор ІМК Алекс Ліссітса в інтерв'ю «Фактору».

Він зазначив, що питання відкриття ринку землі зараз в Україні дуже заполітизоване.

«Український ринок землі можна порівняти лише з українським ринком брехні. Політичні партії просто маніпулюють цим питанням. Можна згадати, що «Батьківщина» в 2007 році зареєструвала законопроект про повну лібералізацію земельних відносин. Тобто продаж землі будь-яким компаніям, в тому числі і нерезидентам України. Тепер у Юлії Володимирівни діаметрально протилежна позиція. Так само відбувається з іншими політсилами», — сказав Алекс Ліссітса.

Він підкреслив, що на цьому етапі ринок сільськогосподарських земель є джерелом корупції для всіх органів влади.

«Є ще так звані невитребувані землі. Тобто землі, власник яких не знайшовся. Ними опікуються місцеві громади, і це теж джерело корупції. Тому ті, хто найголосніше кричить «земля-матінка», «не можна продавати», просто оббирають цю землю», — пояснив Алекс Ліссітса.

Він також зазначив, що потрібно запроваджувати земельний ринок.

«Державні землі можна продавати на аукціонах, аби запобігти корупції. Можна обмежити доступ на ринок для іноземців, а також продаж 3000 га землі. Це вже питання техніки. Але без започаткування ринку землі ми ніколи не поборемо корупцію», — вважає президент УКАБ.

На його думку, не варто боятися, що із запровадженням ринку землі селян обдурять і скуплять паї за безцінь.

«Наші люди не дурні. Якщо вони будуть знати, що державна земля у сусідньому селі пішла з аукціону за $3000, то не стануть продавати свою за $2500. Повірте мені, в радіусі 50 км всі знають, по якій ціні вона продається», — додав Ліссітса.

Відкриття ринку землі має низку переваг, вважає він.

«Перше — зменшення корупції. Друге — зайдуть інвестиції. І це будуть величезні кошти, $10-12 млрд за перші 2-3 роки.  Ці гроші підуть в економіку. Якщо їх інвестувати в інфраструктуру тих же сільських доріг, то буде економічний вибух, одразу зростання на 2-3%», — сказав Ліссітса.

Ще один плюс, на його думку, — створення доданої вартості. Ніхто не готовий вкладати кошти в тваринництво без земельних гарантій, адже такі проекти окуповуються за 10-15 років.

«Відкриття ринку землі також сприятиме підвищенню врожайності. У багатьох областях треба впроваджувати системи зрошення, проте зараз ніхто цього не робить, не маючи гарантій щодо землі», — сказав Ліссітса.