Про це свідчать дані Економічного дискусійного клубу (ЕДК).
Так, для для працездатної особи вартість МПК склала 1 684 грн, для особи, яка втратила працездатність — 1 351 грн.
Зростання вартості мінімального набору продовольства наприкінці минулого року, переважно, відбулося за рахунок сезонного збільшення вартості картоплі, яка зросла на 18,2%, що у абсолютному виразі склало 9,74 грн.
Ще у межах 1,4-1,8% піднялася вартість харчових продуктів у групах «овочі», «хлібопродукти» та «молокопродукти», що у абсолютному виразі додало до кошика 13,23 грн.
Вартість групи «риба та рибопродукти» залишилася без змін.
До основних змін у вартісній структурі МПК, які відбулися у грудні, слід віднести збільшення частки групи «овочі» на 0,6% за рахунок скорочення питомої ваги груп «м'ясопродукти», «фрукти», «олії».
У минулому місяці майже 63% від загальних витрат на харчування у межах МПК становили витрати на продукти тваринного походження, серед яких найвища питома вага у груп «молокопродукти» (29,5%, або 498 грн) та «м'ясопродукти» (24,9%, або 419 грн). Третю позицію зберегла група «овочі та баштанні» з показником 11,5% (194 грн). Найнижчу питому вагу утримують групи «олія і рослинні жири» (1,8%), а також «інші» (1,4%).
За розрахунками експертів, упродовж року (порівняно із груднем 2017 р.) вартість МПК зросла: для працездатної особи — на 230 грн, або на 15,8%; для особи, яка втратила працездатність — на 229 грн, або на 20,4%.
Водночас протягом минулого року прожитковий мінімум підвищився для працездатної особи на 159 грн, для особи, яка втратила працездатність — на 124 грн.
«Таким чином, у 2018 році темпи підвищення вартості мінімального продуктового кошика практично вдвічі випередили темпи зростання прожиткового мінімуму», — підсумували в ЕДК.