Менше кукурудзи — більше терпіння: дорожня карта аграрія

11 червня 2022, 09:50 1350

У нинішній ситуації із заблокованими портами та мінімальним експортом кукурудза є «заважкою» культурою, і вона не потрібна в такій кількості. До того ж, більшість сільгоспвиробників ставиться до аграрної справи не як до бізнесу, а як до культури — нагодувати світ. Але через війну потрібно приймати непопулярні рішення і дивитися на ситуацію більш консервативно.

Таку думку висловив СЕО брокерської компанії Spike Brokers Олександр Соловей під час мітапу «Як вивезти зерно в Європу».

«Найскладніше було в березні, але з кожним наступним місяцем ситуація з логістикою покращується, і експортні потужності й надалі будуть збільшуватися, це лише питання часу. Та Україна не зможе індустріальними способами зрівняти потужності з перевалки та транспортування зерна на зовнішні ринки з показниками експорту через порти», — впевнений Олександр Соловей.

За його словами, аграріям потрібно зрозуміти, що це гра в довгу, тому слід повертатися до стратегічних питань у бізнесі. І якщо раніше в Україні був дуже високоліквідний, ефективний та якісний ринок, то зараз інші реалії, до яких можна і потрібно адаптуватись.

propData.content.image
Олександр Соловей, СЕО брокерської компанії Spike Brokers

«Для цього сільгоспвиробникам потрібно подивитися на виробництво як на бізнес і збалансувати свої потреби та можливості. Потрібно врахувати, що тепер аграрій матиме більшу фінансову розтяжку, фінансові розриви. Це дуже важлива частина ведення бізнесу. Тому потрібно проаналізувати свої потенційні фінансові можливості, порахувати, яку критичну масу зерна потрібно вивезти і продати для того, щоб поповнити оборотні кошти для ведення бізнесу у найближчий рік, а решту можна консервувати». 

Олександр Соловей зазначає, що в Європі ще немає тієї критичної точки потреби, щоб говорити, що вкрай необхідно вивезти зерно з України. Повною мірою брак українського зерна на світовому ринку відчується лише наступного року. Тому аграріям потрібно набратися терпіння.

«Агровиробники за своєю натурою оптимісти, і це насправді та частина економіки, на якій тримається сьогодні країна. Якщо перевести зерно, яке ми маємо, в гроші, то це складатиме понад 60% ВВП», — підсумував Олександр Соловей.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua