Про це йдеться в звіті Науково-практичного центру цукробурякового виробництва про ситуацію в галузі станом на 11 листопада 2021 р., що є у розпорядженні AgroPortal.ua.
«Вироблено на звітну дату понад 970 тис. тцукру із цукрових буряків, у 2020 році на звітну дату було вироблено близько 710 тис. т цукру», — додали у центрі.
Зазначається, що показник цукристості при переробці буряків суттєво покращився від початку сезону і становить у середньому по Україні трохи більше 16,7%, що більше ніж у 2020 році (16,3% на звітну дату) на 0,4%. Буряки зібрані з площі 206 тис. га, що становить 91% до прогнозу (226 тис. га) та зібрано 9,66 млн. т. Урожайність становить 470 ц/га, що більше на 14 ц/га, ніж у 2020 році (456 ц/га).
«За таких показників урожайності культури на цукрові заводи в сезоні 2021 року надійде до переробки 10,6 млн. т цукрових буряків. Враховуючи середній показник виходу цукру в Україні 14,0% (станом на 11 листопада), з сировини, що надійде, буде вироблено 1,44 млн. т цукру (показник розрахунковий і може змінюватися), а у разі збереження такої позитивної тенденції щодо динаміки виходу цукру, можливо, і більше», — вважає директор НПЦ «Цукробурякового виробництво» Олександр Коротинський.
За його словами, внутрішнє споживання становить 1,38 млн т цукру на рік, тобто внутрішній ринок повністю забезпечений цукром українського виробництва.