Дослідження: зниження ПДВ найбільше вдарить по переробній галузі

26 січня 2021, 15:03 2969

Інститут аграрної економіки провів дослідження та оцінив вплив такого економічного рішення як однократне зниження ставки ПДВ з операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції на усіх учасників ринку.

Про це повідомив керівник відділу Інституту аграрної економіки Леонід Тулуш під час прес-конференції «Харчові продукти здорожчають на 5%, переробні аграрні підприємства отримають збитки до 70%. Кому вигідний закон 3656?».

«Дійсно, складно знайти рішення, яке задовольнить усіх операторів ринку. Але такого рішення, як в Україні (встановлення ставки ПДВ у розмірі 14% за операціями поставки та ввезення в Україну окремих видів сільськогосподарської продукції), немає, тому важко прогнозувати, який результат отримаємо, адже це рішення впливатиме на всіх економічних суб’єктів ринку», — зазначає Леонід Тулуш.

За його словами, у виробників є певні очікування, що при зниженні ПДВ вони отримають додатковий дохід та збільшать маржинальність бізнесу. Але експерт зазначає, що певний негативний вплив на діяльність виробників вбачається в тому, що суми ПДВ до сплати в бюджет у них знизяться втричі.

Леонід Тулуш відзначає, що внаслідок прийнятого закону виробникам при продажу сільгосппродукції доведеться вдаватися до послуг посередників, менше закуповувати матеріально-технічних ресурсів, а також знизяться інвестиційні програми.

«Найбільше проблем виникне у переробних підприємств, адже закон більш орієнтований на суб’єкти, які здійснюють діяльність на зовнішньому ринку. Переробники потрапляють у невигідне становище: для них ціна вхідного ресурсу без ПДВ зросте, відповідно маржинальність повинна залишитися без змін, а ціна буде визначатися ритейлом. Тобто ціна продуктів харчування в цьому випадку повинна зрости», — попереджає Леонід Тулуш.

Він відмічає, що за умов зниження ПДВ з діючої 20% до запропонованої ставки 14% ПДВ товарних позицій в частині молока незбираного, м’яса ВРХ, свиней та птиці, цукрових буряків, зерна та іншої сільгосппродукції, краще і вигідніше виробникам працювати із сировиною, ніж переробляти продукцію.

«Оскільки законопроєкт №3656 орієнтується на стимулювання поставок на зовнішні ринки, є всі підстави стверджувати, що для споживачів ціни на продукти харчування зростуть. Насамперед це стосується молока та молочних продуктів, борошномельно-круп’яної промисловості», — переконаний Леонід Тулуш.

За його словами, будь-якому економічному рішенню мають передувати аналітичні розрахунки з метою недопущення втрат окремих суб’єктів на ринку, або ж слід закладати державну підтримку для тих індустрій, які постраждають від такого рішення.  


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua