Експерти розповіли, чому ринок землі — не панацея для АПК

25 жовтня 2016, 14:17 2952

Різка відміна мораторію не допоможе Україні отримати функціонуючий і здоровий земельний ринок, а навпаки, швидше, зашкодить розвитку невеликих фермерських виробництв.

Таку думку в своєму блозі на ЛИГА.net висловили експерт проекту ЄС Підтримка і реалізація сільськогосподарської та продовольчої політики в Україні Річард Розвадовський та екс-керівник проектів Світового банку в Україні, радник банку «Кредит Дніпро» з питань кредитування сільського господарства Гарі Реуше.

Крім самого скасування мораторію, необхідно вирішити такі проблеми, як непросте регуляторне і правове середовище, відсутність державних програм підтримки малого і середнього бізнесу, низький рівень власного капіталу у невеликих агровиробників і їхнє цілком зрозуміле небажання брати дорогий кредит.

«На цьому етапі серйозну перешкоду для купівлі землі створює роздробленість і фрагментарність паїв. Простими словами: фермер, який бажає придбати 500 га землі, повинен провести угоди приблизно з 250 власниками. Теоретично без мораторію 50-60% власників продадуть свої ділянки, але близько 20% земельних паїв належить «мертвим душам», 10% власників просто неможливо відстежити», — пояснюють експерти.

Вони впевнені, що сільське господарство в Україні має будуватися на малому і середньому бізнесі. І саме для них необхідно створювати умови приватизації землі.

Серед основних умов Річард Розвадовський і Гарі Реуше виділили необхідність проведення відкритих аукціонів, впровадження державних програм із підтримки невеликих фермерів, можливість розстрочки зі сплати за землю, яка купується, на кілька років, фіксований термін приватизації на рівні 2-3 років після старту земельних продажів.

«Не можна говорити, що агрохолдинги — це погано. Адже свого часу вони вирішили найважливішу проблему фінансування галузі — орендували значні площі, придбали обладнання та техніку, дороге насіння та засоби захисту рослин для підвищення врожайності... Але в той самий час запущені приватні невеликі ферми в Україні в сукупності продовжують виробляти більше зерна, ніж агрокорпорації. А особливо важливу роль невеликі підприємства відіграють в тваринництві, вирощуванні фруктів і овочів», — додають експерти.


Для довідки: нагадаємо, 6 жовтня Рада прийняла закон, яким продовжила мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2018 року. У прикінцевих положеннях цього закону зазначається, що Кабінет міністрів України до 1 липня 2017 року має розробити і внести до парламенту законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення.