Експерт: Україна може заробляти на органічній продукції €50 млн

12 вересня 2017, 14:47 3134

Органічним виробництвом в Україні займається до 220 компаній, під вирощування продукції відведено 400 тис. га земель, але можливості значно більші.

Таку думку висловила президент академії органічного садівництва Ecogarden Валентина Лановенко, повідомляє LandLord.

«Для органічного землеробства найкращими є землі, що тривалий час не оброблялися — до 10-15 років. І у нас таких ділянок вдосталь», — розповіла Лановенко.

Процес сертифікації виробництва як органічного триває від року до трьох. Сертифікуючі компанії беруть аналізи грунтів, щороку їх повторюють. Перевіряють продукцію на вміст шкідливих речовин. Для земель, де інтенсивно застосовувалась хімія, встановлено перехідний період — 3 роки. За цей час можна висіяти сидерати, підготувати ділянку для органічного виробництва.

Як зазначається, органічний тренд в Україні лише набирає обертів. Є компанії, які працюють у цьому напрямку десятки років, але більшість приступили до виробництва недавно. Місткість ринку оцінюють у €18 млн. Для порівняння, в Німеччині річний обсяг споживання перевищує €8 млрд.

«Поки що ми експортуємо органічну продукцію на невелику сумму, але потенціал експорту — €50 млн щороку, якщо ми задіємо більше земель», — каже Лановенко.

Також уточнюється, що за останні 10 років виробництво органічної продукції в Україні виросло на 90%. Основні експортні ринки — ЄС, Азія та США.


Для довідки: заступник міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова оцінила обсяги внутрішнього ринку органічної продукції в Україні 2017 р. у €25 млн.