Експерт назвав наслідки Brexit для українських аграріїв

01 липня 2016, 15:52 2689

Фермери Британії перестануть отримувати допомогу від системи спільної агропромислової політики ЄС. На 2015 рік обсяг такої допомоги складав 3,1 млрд євро для британських фермерів.

Про це, коментуючи наслідки Brexit, розповів голова Ради з питань експорту продовольства Богдан Шаповал, повідомляє прес-служба Всеукраїнської Аграрної Ради.

Відповідно, вважає експерт, ринок Британії стане менш конкурентноздатним і українська продукція зможе ширше туди зайти.

«Коли він стане менш конкурентноздатним, ми вважаємо, що для українських виробників продукції харчування, а це кондитерка, крупи, деякі частини курятини (філе), олія рослинна, сухе молоко та масло з'явиться гарний шанс зайняти ринок Британії в Європі. Тому що навіть зайшовши на ці ринки із процентами від об'єму ринку 1 чи 3%, для української продукції це може замінити велику частину російського ринку, який ми втратили у 2014 році», — відмічає Богдан Шаповал.

За його словами, данний ринок є маржинальним. «Люди готові платити багато грошей за якісний продукт харчування», — пояснює експерт. 

Але є зворотня сторона медалі. Звільнити полиці в супер маркетах Великої Британії можуть виробники українському меду та грецькому горіху.

«З іншої сторони вихід Британії з Європейського союзу, я вважаю, негативно відіб'ється на виробниках меду. Український мед там продається досить давно. Звісно, з польською та німецькою допомогою, але він там є. Виробники меду, горіхів, органічної продукції не тваринного походження, які уже присутні на ринку ЄС будуть змушені перебудувати свої логістичні та бізнес процеси, для того, щоб залишитись на даному ринку. І відподно, це пов'язано зі складнощами, але це не означає, що вони втратять британський ринок повністю. Можливо хтось зрозуміє, що для нього продавати в Британію — вже невигідно», — додав Богдан Шаповал.


Для довідки: Нагадаємо, 23 червня більшість підданих Великобританії проголосували за вихід королівства з Євросоюзу. Вже 24 червня курс фунта стерлінгів на тлі Brexit звалився до рівня 1985 р. Очікується, що ослаблення фунта в короткостроковій перспективі матиме позитивний вплив на експорт сільгосппродукції і буде сприяти зростанню цін. Однак в середньостроковій перспективі експорт буде залежати від обсягу підтримки фермерів та умов торгівлі з іншими країнами.