Експерт: Для оцінки землі необхідно надавати максимально коректні дані

15 вересня 2021, 09:18 2286

Власникам земельних ділянок треба максимально коректно заповнювати вихідні дані про об’єкт, оціночну вартість якого потрібно визначити.

Про це заявила заступниця голови Фонду державного майна України Юлія Бєлова під час засідання Земельного штабу, йдеться у повідомленні Мінагрополітики.

Так, за її словами, Сервіс автоматичної оцінки вартості нерухомості не є статичним. І чим більше в базі стає угод, що є аналогами для вирахування оціночної вартості об'єктів нерухомості, тим більш наближеним до ринкового стає показник оціночної вартості. Тому оціночна вартість одного і того ж об»єкта з часом може змінюватися.

«Оціночну вартість платник податку може отримати ще на стадії прийняття рішення про продаж об'єкта нерухомості. І поки він буде шукати покупця, в нього буде час визначитись, яка саме: визначена модулем-оціночна, чи визначена суб'єктом оціночної діяльності — ринкова, влаштовує його як платника податку. Ринкову вартість об»єкту можна замовити заздалегідь, оскільки Податковим кодексом передбачено, що звіт про оцінку чинний протягом 6 місяців. За цей же час можна забезпечити і його рецензування», — розповіла Бєлова.

«Якщо у користувачів виникають сумніви щодо правильності заповнення даних, вони можуть скористатися спеціальними розробленими Фондом інструкціями з  формування е-довідки для різних типів об'єктів нерухомого майна. Усі вони є на сайті Фонду держмайна», — зазначила Юлія Бєлова.

Вона також звернула увагу на те, що відповідно до вимог Податкового кодексу податок сплачується саме з суми договору, а оціночна чи ринкова вартість є межею, нижче якої не може бути розрахована сума податку.