Дорожна карта земельної реформи буде готова через півроку

21 жовтня 2016, 10:15 2269

Аграрний комітет Верховної Ради обіцяє протягом півроку розробити дорожню карту проведення земельної реформи в Україні, яка дозволить запустити ринок землі в нашій країні максимально швидко і безболісно.

Про це повідомив голова підкомітету з питань земельних відносин аграрного комітету ВР, народний депутат Олег Кулініч, інформує «УНІАН».

«Те, що потрібно від нас, ми зробимо, законопроект такий буде підготовлено за півроку. Але як він просуватиметься у залі — це вже інше питання», — сказав він.

За словами Кулініча, перед скасуванням мораторію і введенням ринку землі в Україні депутати мають ухвалити законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення, який досі не опрацьовано.

«Ми неодноразово чуємо про законопроект, який буде внесено у Раду, про обіг земель сільськогосподарського призначення, але такого законопроекту досі немає. А немає законопроекту — немає і підстав, щоб ми скасовували мораторій на продаж землі ... У Земельному кодексі прописано, що мораторій діє доти, поки не запрацює закон про обіг земель сільськогосподарського призначення», — зазначив депутат.

«N. B.!» Чи схвалюєте ви рішення про продовження мораторію на продаж землі до 1 січня 2018 року? (ОПИТУВАННЯ)

При цьому він додав, що станом на сьогодні Верховна Рада вже ухвалила багато важливих законопроектів, що регулюють сферу земельних відносин. Зокрема, депутати уточнили повноваження нотаріусів, надавши їм право реєстрації земельних ділянок. Також прийнято закон, що унеможливлює передачу в користування земельних ділянок державної та комунальної власності без проведення земельних торгів. Крім того, спрощена процедура передачі на баланс територіальних громад земель, які входять у спадок, якщо спадкоємці відсутні.

Разом з тим, за словами Кулініча, низка важливих законопроектів, як і раніше, перебувають у роботі. Зокрема, це законопроект про справедливий розподіл земель у процесі приватизації державних підприємств, установ і організацій та законопроект про емфітевзис (з можливістю відчуження права оренди земельної ділянки). 

Другий законопроект, вважає парламентар, є особливо важливим. Він передбачає, що, згідно з договором емфітевзису, власник земельної ділянки зможе отримати відразу всю суму за здачу його в оренду, при цьому угода буде укладена на термін до 50 років. Все це час эмфітевт зможе використовувати земельну ділянку за своїм розсудом і навіть повторно передавати його в оренду без узгодження з власником. По закінченню терміну дії договору ділянку повернеться у власність до його початкового власнику.

За словами члена ради асоціації «Земельна спілка України» Сергія Біленко, одним із зауважень до законопроекту є те, що внаслідок його прийняття селяни будуть укладати договори емфітевзису «за копійки». При цьому сам Біленко категорично не згоден з таким твердженням, адже «люди завищують ціни за пай разів у п'ять».

Генеральний директор Українського клубу аграрного бізнесу Тарас Висоцький зі свого боку зазначив, що законопроект про эмфітевзис може стати тимчасовою альтернативою впровадження ринку землі в Україні. «Якщо немає політичної волі, щоб рухатися до ринку землі, то хоча б необхідно не залишати ситуацію як є, а пробувати удосконалити вже діючий і існуючий механізм (емфітевзису — прим. ред.)», — сказав Висоцький.

За словами експертів, на сьогодні в Україні вже укладено понад 20 тис. договорів емфітевзису.


Для довідки: 6 жовтня Верховна Рада продовжила діючий в Україні з 2001 року мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення до 2018 року. Разом з тим, введення ринку землі є однією з головних умов співпраці з ключовим кредитором України — Міжнародним валютним фондом.