Договори користування земельними паями продовжуються на один рік. Але є одне «але»

23 липня 2022, 08:00 40249

Згідно зі змінами, внесеними до Земельного кодексу, встановлено, що усі договори користування земельними ділянками сільгосппризначення (оренди, суборенди, емфітевзису, суперфіцію, сервітуту), строк користування якими закінчився після введення воєнного стану, вважаються поновленими на один рік без волевиявлення сторін відповідних договорів і без внесення відомостей про поновлення договору до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Такі роз'яснення AgroPortal.ua надав адвокат, партнер ЮФ «Василь Кісіль і Партнери» Олег Качмар.

«Тобто, хочете ви цього чи ні, ваш договір є поновленим (продовженим) ще на один рік. Про це фермер навіть не повинен повідомляти чи попереджати власника паю. Хоча, звісно, може проінформувати його про такі зміни в законі. Причому ці зміни стосуються як договорів користування земельними ділянками державної і комунальної, так і договорів користування земельними ділянками приватної власності, укладених між власниками земельних ділянок (паїв) та фермерами, сільгосппідприємствами», — зазначає Олег Качмар.

За його словами, є лише один нюанс: у законі досить чітко вказано, що поновленими вважаються всі договори, строк користування якими закінчився після введення воєнного стану, проте в законі немає прямої вказівки на зворотну дію закону в часі.

«Враховуючи те, що воєнний стан введено в Україні з 24 лютого, а закон, яким внесені зміни, набрав чинності з 7 квітня, не виключено, що можуть виникнути спори з приводу того, чи поширюється ця норма закону на договори, строк яких закінчився у період після введення воєнного стану, але до набрання чинності законом», — пояснює Олег Качмар.