Для впровадження критеріїв сталості в лісництві розроблять дорожню карту

26 жовтня 2024, 14:23 181

Подальший розвиток сектору лісової біомаси в Україні можливий лише за умови інтенсивного заліснення та відновлення лісів. Про це свідчить аналіз сценаріїв розвитку сектору лісової біомаси в Україні до 2050 року.

Про це відзначають у Всесвітньому фонді природи WWF-Україна.

На думку експертів, зростанню галузі сприятиме легальна заготівля, сертифікування лісів та збереження поточного обсягу рубок — в іншому разі деградація сектору триватиме. Задля сприяння сталому використанню лісової біомаси в Україні WWF-Україна розробить дорожню карту для впровадження критеріїв сталості.

«Біомаса, зокрема лісова, має великий потенціал як джерело відновлюваної енергії та за останніми дослідженнями забезпечує приблизно ⅓ населення планети. Однак її використання потребує чіткого регулювання та сталих підходів для забезпечення екологічної безпеки»,  зазначають у WWF-Україна. 

Станом на жовтень 2024 року критерії сталості для використання лісової біомаси в Україні не імплементовано. Водночас аналіз сценаріїв розвитку сектору до 2050 року свідчить про те, що подальший розвиток ринку лісової біомаси можливий лише за умови інтенсивного заліснення та лісовідновлення, легальної заготівлі, збереження поточного обсягу рубок та сертифікування лісів. На тлі глобальних викликів зміни клімату, наслідків російської воєнної агресії та загрози втрати біорізноманіття WWF-Україна ініціював проєкт, мета якого — сприяти сталому використанню лісової біомаси в Україні.

Новим проєктом WWF-Україна має на меті дослідити сучасні практики використання біомаси в Україні і ЄС та розробити дорожню карту впровадження критеріїв сталості для сектору, державних органів і ключових стейкхолдерів, щоб зменшити рівень шкоди довкіллю. Сприяння сталому використанню біомаси є частиною довгострокової стратегії WWF-Україна.

Цього року WWF-Україна вже провів дослідження поточної ситуації у секторі лісової біомаси. Під час цього дослідження були виявлені основні проблеми:

  • стабільне перевищення обсягів використання лісової біомаси над її сталим потенціалом (у 2023 р. на 36%); 
  • висока частка самозаготівлі або нелегальних рубок (50–70% від усієї заготівлі);
  • висока частка споживання населенням в обсязі загального споживання (55–60%); 
  • використання неефективного обладнання для індивідуального опалення із низьким ККД і високими викидами;
  • відсутність вимог щодо обов’язкової сертифікації лісів.

Подальша реалізація проєкту стане одним із кроків на шляху до формування сталого енергетичного майбутнього України.