BRDO: Жоден виробник органічної продукції не сертифікований в Україні

30 листопада 2017, 17:15 4350

Кабінетом міністрів прийнята лише третина актів, передбачених законом України «Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини». Нормативні прогалини на ринку органіки призводять до численних порушень і не дозволяють розвиватись органічному виробництву.

Про свідчать дані дослідження Офісу ефективного регулювання BRDO, говориться у повідомленні організації.

«Унікальність в тому, що ринок розвивається в умовах абсолютної недієвості чинного законодавства у сфері органіки. Відповідний закон в Україні не запрацював, як наслідок — жоден український виробник не сертифікований за українським законодавством. 100% органічного ринку сертифіковано за іноземними стандартами, а відтак Держпродспоживслужба не може проконтролювати відповідність продукції. Через це товари на полицях наших магазинів часто стають об»єктом фальсифікації», — відзначив керівник сектору «Сільське господарство» BRDO Андрій Заблоцький, презентуючи результати дослідження.

Більш того, сегмент органічного сільського господарства взагалі не відображається державною системою статистики. Прогалини законодавства унеможливлюють створення самого органу з оцінки відповідності (сертифікації) у сфері органічного виробництва. Як наслідок, відсутній і реєстр виробників органічної продукції, зазначають експерти.

При цьому попит на українську органічну продукцію на зовнішніх ринках зростає. Експорт вітчизняної продукції у 2016 р. досяг €73 млн, продемонструвавши зростання на €20 млн на рік. Серед основних імпортерів органіки з України — Німеччина, Польща, Британія, Австрія, Італія та Швейцарія. 47% експорту складають зернові, серед інших вагомих позицій — насіння, олійні культури, молочні продукти та мед.

«Сьогодні сертифікація для експортерів органічної продукції з України є доволі складною процедурою та відбувається за еквівалентним стандартом, а частка органіки в загальному агроекспорті становить лише 0,5%. За умови, якщо Україна досягне визнання рівнозначності стандартів з міжнародними у сфері органічного виробництва та обігу, це значно спростить умови ведення бізнесу та збільшить виробничий та експортний потенціал України», — вважають у BRDO.

На цьому також наголосив Ключовий експерт EU4Business|FORBIZ Джошуа Бадах.

«Зважаючи на свої природні умови, Україна має величезний потенціал на ринку органічної продукції, яка є дуже затребуваною в Європі. Аби повноцінно реалізувати його на міжнародному ринку, необхідно створити зрозуміле регуляторне поле і гармонізувати українське законодавство з європейськими стандартами. Це залучить додаткові інвестиції, позитивно вплине на зайнятість населення і розвиток сільських територій. Вкрай важливо створити більш сприятливі умови для роботи бізнесу та заохочення підприємництва до органічного виробництва», — сказав він.


Для довідки: у листопаді Верховна рада відправила на доопрацювання законопроект «Про основні засади та вимоги до органічного виробництва, обороту і маркування органічної продукції» (№ 5448).