Баштанні та овочеві культури втрачають якість через погоду

30 липня 2024, 12:00 688

Високий температурний режим та відсутність опадів негативно впливають на формування урожаю баштанних та овочевих культур, зокрема продовжується втрата тургору.

Про це йдеться у звіті Держпродспоживслужби про фітосанітарний стан сільськогосподарських рослин.

Зокрема, у насадженнях картоплі, томатів відмічається ураження листків фітофторозом та альтернаріозом (3-24% рослин).

Альтернаріозом та верхівковою гниллю уражено до 12% плодів томатів. Триває живлення личинок капустяної, морквяної та цибулевої мух.

У північно-західних областях на капустяних культурах продовжує завдавати шкоди білокрилка, хрестоцвіті блішки, капустяна попелиця, якими заселено та пошкоджено 5-27% рослин у слабкому та подекуди у середньому ступенях.

У західних областях слимаками пошкоджено до 4% капусти. Фомозом і пероноспорозом уражено1-5% рослин капусти.

У садах плоди зерняткових та кісточкових порід пошкоджують гусениці яблуневої, сливової плодожерок, де ними пошкоджено 2-20% плодів. Попелицями (зелена яблунева, сливова) заселено 16-48% дерев, 6-24% листків. Більшість обстежених плодових насаджень хворіють на паршу, борошнисту росу, плодову гниль за ураження 2-12% плодів.

Відбувається подальший розвиток хвороб на винограді, на молодому прирості листків, переважно європейських сортів. Відмічається мілдью, осередково оїдіум, більшого поширення набула чорна гниль (Закарпатська обл.). Триває шкідливість кліщів, гусениць гронової листокрутки  на 6-20% кущів, 2-12% листя.