АМКУ зобов’язав уряд розібратися з реєстрами виробників органіки

19 квітня 2020, 08:00 2796

В Україні не функціонують реєстри суб'єктів, що виробляють та реалізують органічну продукцію, а також тих, хто здійснює їх сертифікацію.

Про це йдеться у повідомленні Антимонопольного комітету України.

«Отже, виробники органічних продуктів (без використання синтетичних та мінеральних добрив, штучних харчових добавок, ГМО) не можуть отримати підтвердження тому, що їх продукція відповідає стандартам», — пояснюють у відомстві.

У той же час Закон України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції» визначає, що має бути забезпечено функціонування реєстрів операторів, органів сертифікації, органічного насіння і садивного матеріалу та Переліку органів іноземної сертифікації. А держателем даних реєстрів є Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

«Тому Антимонопольний комітет надав Мінекономіки обов'язкові до розгляду рекомендації «припинити бездіяльність у вигляді незабезпечення створення та ведення Державного реєстру операторів, що здійснюють виробництво продукції відповідно до вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції, Державного реєстру органів сертифікації у сфері органічного виробництва та обігу органічної продукції та Державного реєстру органічного насіння і садивного матеріалу, що містить ознаки порушень законодавства про захист економічної конкуренції, та усунути причини виникнення цього порушення і умови, що йому сприяють», — уточнили в АМКУ.

Також Антимонопольний комітет вимагає повідомити про результати розгляду цих рекомендацій у 10-денний строк з дня їх отримання.