Вчені виростили «кімнатний» виноград

15 вересня 2016, 18:00 2659

Вчені з університету Трента в Онтаріо провели дослідження зростаючого в закритому приміщенні винограду і виявили, що там лози можуть рости в два-три рази швидше, ніж на відкритому повітрі.

Про це повідомляє Eatglobe.

Керівником експерименту є голова дослідницької кафедри в області ресурсозберігаючого землеробства в Канаді та професор школи навколишнього середовища університету Трента Мехді Шаріф (Mehdi Sharifi).

В рамках проекту виноград вирощують в контрольованих умовах. Стабільна температура та навколишнє середовище імітують природні умови періоду вегетації протягом року, що скорочує час дозрівання нових виноградних лоз. Як результат, дослідники очікують, що врожайність подвоїться або навіть потроїться і зможе компенсувати додаткові витрати, пов'язані з внутрішнім виробництвом.

Дослідники розробили суміш поживних речовин для винограду. Очікується, що внутрішні умови дозволять обмежити відповідні поживні речовини, а також будь-які пестициди і фунгіциди до натуральних, тим самим роблячи можливим виробництво органічних вин.

Як наслідок, проект привітала виноробна промисловість Канади і він також привернув до себе увагу з боку Міністерства сільського господарства, інвесторів і дослідників.

Має бути ще багато роботи перед тим, як експеримент може бути реалізований в промислових масштабах, але до сих пір, на думку дослідників, результати є багатообіцяючими. Кімнатний виноград має цукор, pH і рівень кислотності, які придатні для виробництва вина, до того ж, був вирощений навіть стиглий червоний Нью-Йоркський мускатний виноград. Сіра — виноград, який не вирощувався в Канаді через пошкодження і замерзання лози в зимовий період, йде наступним у списку. Далі, дослідження триватиме з акцентом на поліпшення якості винограду.


Для довідки: Проект фінансується за рахунок Канадського дослідного консульства природних і інженерних наук.