Вміст жиру в соєвій олії модифіковано за допомогою нової технології

26 лютого 2017, 09:23 1826

Команда дослідників з Центру генної інженерії Інституту фундаментальних досліджень (IBS) у Південній Кореї, використовуючи нову технологію CRISPR-Cpf1, успішно відредагувала два гена, які вносять вклад у вміст жиру в соєвій олії.

Ця технологія є альтернативою технології генного редагування CRISPR-cas9, що використовується більш широко, інформує IBS News Center.

Вчені Центру IBS раніше використовували методику Cpf1 для редагування клітини ДНК людини. На цей раз вони примусили працювати комплекс CRISPR-Cpf1 у рослинній клітині.

Група спроектувала технологію CRISPR-Cpf1 для вирізання двох генів FAD2 в сої. Ці гени є частиною метаболічної ланки, де олеїнова кислота перетворюється на поліненасичену лінолеву кислоту. Мутація генів FAD2 викликає зростання вмісту олеїнової кислоти в насінні сої, що дозволяє отримати більш здорову соєву олію.

Група дослідників Центру IBS виявила, принаймні, три переваги технології CRISPR-Cpf1 у порівнянні з методикою CRISPR-cas9: у технології CRISPR-Cpf1 використовуються більш короткі РНК, CRISPR-РНК (crRNAs), тому молекули РНК можуть бути синтезовані хімічним шляхом; технологія CRISPR-Cpf1 дозволяє отримати великі делеції (7 пар основ) у гені-мішені, завдяки чому ген стає повністю непрацездатним; а типи розщеплення, що здійснені Cpf1, можуть сприяти подальшому редагуванню генів.