У Києві презентували, як Україні стати хабом для розвитку високих агротехнологій (оновлено)

07 грудня 2016, 10:07 4123

Сьогодні Україна стоїть на порозі великих можливостей. І одна з них – розвиток високих технологій для сільського господарства.

Про це в рамках публічної презентації AgTech Ukraine заявив голова асоціації Юрій Петрук, повідомляє кореспондент AgroPortal.ua.

За його словами, у світі ще немає єдиного консолідованого хабу для розвитку таких технологій, хоча значних успіхів у цій галузі досягли США, Ізраїль, Австралія, Нідерланди та ряд інших країн. І в України є всі передумови для того, аби стати таким центром, як мінімум, європейського значення, а цілком можливо, навіть і світового.

«У нас вигідне географічне розташування, родючі землі та розумні люди, які можуть створювати передові технології. Наші кліматичні умови дозволяють вирощувати більшість найпопулярніших у світі сільськогосподарських культур. Крім того, в Україні дуже диверсифікована структура сільгоспвиробників — вона варіюється від невеликих органічних ферм до гігантських агрохолдингів. А це означає, що можна розробляти продукти та сервіси для різних груп агровиробників у одному місці — це великий потенціал для розвитку R&D центру», — розповів голова асоціації AgTech Ukraine в ході презентації.

При цьому ринок AgTech, який більшою мірою представлений продуктами та послугами для точного землеробства, почав формуватися в Україні відносно недавно, і це дає Україні конкурентну перевагу — не потрібно прив’язуватися до старих продуктів, які зазвичай мають обмежені можливості для розвитку і вимагають величезних витрат на підтримку.

«Сьогодні, коли технології розвиваються так швидко, просто гріх цим не скористатися і не перестрибнути через кілька етапів, щоб швидко опинитися у авангарді», — вважає Юрій Петрук.

Для цього потрібно об’єднатися і домовитися між собою. Таку мету, відмітив він, має асоціація AgTech Ukraine, яка прагне вивести Україну в лідери серед постачальників високотехнологічних рішень для агросектору на міжнародному рівні.

Юрій Петрук пояснив, що AgTech створена для агровиробників, IT-компаній, переробників сільськогосподарської продукції, виробників техніки та обладнання, провайдерів технологій, виробників насіння, ЗЗР та добрив, банків, закладів освіти та ін.

Він також розповів про цілі асоціації на 2017 рік. Серед них — формування профільних комітетів, запуск внутрішніх подій асоціації, розробка інформаційної платформи, проведення аналітичних досліджень, співпраця з іноземними профільними організаціями, розробка та проведення тренінгів для викладачів ВНЗ, розробка змін та доповнень до програм аграрних та технічних вузів, запуск програми професійних тренінгів для персоналу агрокомпаній.


Коментарі по темі

Максим Маярчук, директор компании Live AG

Головним трендом в сфері високих агротехнологій, який почався в 2016 році і має набрати повну силу в 2017-му, є інтелектуальні системи. Фактично, це експертні системи, які за певними алгоритмами здатні самі аналізувати великі масиви даних і видавати рекомендації. 

«N. B.!» Експерт назвав головний тренд в сфері аграрних інновацій

Агро і IT-сектор — єдині, які розвиваються потужними темпами, тому об'єднати їх є чудовою думкою. Така синергія, вважаю, дасть свої результати.


Наталія Бортник, AgroPortal.ua