Результати дослідження, яке загалом тривало 10 років з використанням різних найсучасніших методів і повідомляє важливу інформацію про основну зернову культуру, опубліковані в журналі Nature.
Десять років тому Нільс Стейн з Інституту генетики рослин і дослідження сільськогосподарських культур (Лейбніц, Німеччина) провів Міжнародний консорціум із секвенування генома ячменю і мав намір зібрати повну еталонну послідовність генома ячменю. Геном ячменю за розміром майже в два рази більший людського генома, і 80% його складається з високо повторюваних послідовностей, для яких не можна точно визначити певну позиції в геномі без значних додаткових зусиль.
Ячмінь використовується вже більш ніж 10 тис. років як важливий продукт харчування, для виробництва ферментованих напоїв, а також як корм для тварин. Він зустрічається в сухих сніданках і борошні, ячмінь надає колір пиву і має натуральні цукри, необхідні для ферментації. Дослідження дає нове розуміння родин генів, які відіграють ключову роль у пивоварінні.
Також були визначені регіони послідовності генома, які були уразливі для змін місць під час одомашнення, і це знання допомагає селекціонером оптимізувати їх зусилля з метою покращення врожаю.