Рослини «вимикають» імунну реакцію після зустрічі з патогенами

24 лютого 2017, 19:00 2207

Вчені з Королівського університету (Канада) виявили невідомі раніше механізми, завдяки яким рослини регулюють свою імунну відповідь на патогени.

Як зазначається у прес-релізі на сайті Queen's University, у ході дослідження, проведеного рослинним біологом Жаклін Монаган (Jacqueline Monaghan) у співавторстві з іншими вченими університету, з’ясувалося, як працює імунна система рослини для реагування на загрози та як рослини регулюють свої реакції на патогени, щоб уникнути негативних наслідків для росту і розвитку.

Монаган з командою виявили, що група невеликих пептидів під назвою RALFs (Rapid ALkalinization Factors) блокують передачу імунних сигналів відразу після того, як імунна система рослини подолає інфекцію, що запобігає розвитку подальших реакцій. За її словами, після того як загрозу усунено, імунні реакції мають бути відключені, щоб уникнути негативного впливу на організм рослини.

Дослідники проаналізували інтенсивність реакції, вивчаючи утворення активних форм кисню (ROS) в рослинах, які зазнали впливу молекул, що викликають імунну відповідь. Крім того, було інфіковано рослини різними патогенами та вивчено їхню імунну відповідь. За допомогою генетичних тестів дослідники виявили низку генів, які є важливими для цих імунних реакцій.