Міські ферми виробляють 1/5 світової їжі

18 червня 2018, 15:11 5288

800 мільйонів людей у всьому світі вирощує овочі, фрукти та тварин у містах і приміських територіях, виробляючи 15-20% світового продовольства.

Такі дані Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, інформує Meconomica.com

Незважаючи на відносно невеликі розміри, в міських господарствах вирощують дивовижну кількість продукції, врожайність якої часто перевершує врожайність її сільських аналогів. 

«N. B.!» Як працюють вертикальні ферми в Україні?

Лідлі з Rising Pheasant Farms давно усвідомила, що не виживе, продаючи тільки овочі зі свого саду під відкритим небом, тому вона інвестувала в теплицю і систему опалення з пластиковим покриттям. 

Крихітні пагони, паростки, листя амаранту і кольрабі плодоносять круглий рік. Такі агрокультури швидко ростуть — влітку Лідлі може зробити урожай за сім днів. Ціна її продукту — трохи більше ніж долар за 30 грамів.

Агроном з Університету округу Колумбія, першого виключно міського університету із земельних грантів в країні, Мчезаджі Аксум допомагає міським фермерам підвищувати свої доходи. Він популяризує використання сортів рослин, адаптованих до міських умов. І також рекомендує використовувати біонтеновні методи, такі як щільна посадка, міжкорпусна обробка, застосування компосту, вирощування зернових культур і використання методів подовження сезону.

Аксум займається розширенням і об'єднанням місцевих продуктів для задоволення потреб великих покупців, таких як міські школи, лікарні або продуктові магазини. Така взаємодія показує, що координація продовольчої політики, що створюється низовими організаціями і місцевими органами влади для зміцнення і підтримки місцевих продовольчих систем, — це ключ до того, щоб зробити міські продовольчі системи більш стійкими і гнучкими. 

Іноді стратегічного вибору агрокультури недостатньо. Brooklyn Grange, комерційна ферма на двох дахах в Нью-Йорку, вирощує понад 23 тис. кг томатів, капусти, салату, моркви, редиски і бобів. Але для збільшення свого доходу Brooklyn Grange також пропонує програму літнього навчання для бджолярів, заняття йогою і тури, а також здають в оренду свої ландшафтні простори. 

«Міські ферми схожі на дрібні ферми в сільській місцевості, — говорить економіст, який вивчає харчові системи і продовольчу політику в Нью-Йоркському університеті, Керолін Димитрій. — У них однакові проблеми: люди не хочуть багато платити за їжу. Тому фермам доводиться продавати цінні продукти і робити агротуризм».