Австралійська ферма працює на сонці і морській воді

03 листопада 2016, 18:00 4380

У посушливій пустелі прибережної Південної Австралії побудували криту ферму Sundrops Farms, яка використовує два найбільш доступних ресурси — сонце і морську воду — для вирощування томатів.

Sundrops Farms — перша комерційна сільськогосподарська система в своєму роді. Тут не використовують ґрунтові води, ґрунт, пестициди, викопне паливо для вирощування зернових культур, передає співтовариство «Зелені рішення».

Вона з'явилася в 2010 р. як невелика експериментальна теплиця, а сьогодні має територію близько 20 га. Потужність Sundrops Farms — 18 тис. т томатів.

Принцип роботи полягає в наступному: із затоки, розташованої приблизно в 3 км, перекачують морську воду, потім через тепловий вузол, що працює на сонячній енергії, воду опріснюють, вносять в неї поживні мікроелементи (склад проектанти тримають в секреті) і поливають ними рослини, які ростуть на субстраті з шкаралупи кокосових горіхів (поновлюваний ресурс).

Генеральний директор Sundrops Farms Філіп Саумвебер розповідає, що потреба у пестицидах відпадає, оскільки морська вода проходить повітряні фільтри під час закачування. Ці фільтри вбивають комах-шкідників завдяки високому вмісту солі у воді, насиченою повітрям.

Sundrops Farms отримує сонячну енергію від 23 тис. дзеркал, що відбивають світло на вежі-приймачі на висоті 115 м. За один безхмарний день вона виробляє до 39 МВт електроенергії — цього більш ніж достатньо для живлення системи опріснення та інших енергетичних потреб на об'єкті. Надлишки тепла і води збираються в сховищах на фермі, щоб використовувати за необхідності. У резерві близько 10-15% від потреби в електроенергії.

Томати пілотної австралійської ферми вже давно надходять на полиці магазинів, у тому числі й інтернет. А на розробку Sundrops Farms витратили близько $200 млн.